Közélet

Tiltakozik az MSZP a szerb restitúciós törvény ellen

Tiltakozik az MSZP a szerb restitúciós törvény ellen

2011. szeptember 28., szerda
Tiltakozik az MSZP a szerb restitúciós törvény ellen

Közleményben tiltakozott a szocialista párt a szerb restitúciós törvény ellen, amely kizárja a kárpótolandók köréből azokat a vajdasági magyarokat, akiket a II. világháború során a magyar honvédségbe soroztak be.

Az MSZP szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a "belgrádi törvényhozás ezen döntése nem más, mint a kollektív bűnösség elvének törvénybe iktatása, ami az európai értékrend szerint elfogadhatatlan". A párt felhívta a szerb kormányt, hogy az ország eddigi integrációs erőfeszítéseinek figyelembevételével, a szomszédsági kapcsolatok megőrzése és a térség stabilitása érdekében módosítsa a vajdasági magyarságot rendkívül hátrányosan érintő, megbélyegző restitúciós törvényt. Ugyanakkor támogatásáról biztosította a vajdasági magyarságot és üdvözölte a Vajdasági Magyar Szövetség azon döntését, hogy nem lép ki a kormánykoalícióból - a későbbiekben is támogatva minden olyan döntést, amely Szerbia EU- integrációját és a vajdasági magyarság érdekeit szolgálja. A szerb képviselőház hétfőn fogadta el a restitúcióról (a kisajátított vagyon visszaadásáról és a kárpótlásról) szóló törvényt.

Németh Zsolt

, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden közölte: nem viszi közelebb Szerbiát az Európai Unióhoz a szerb parlament által hétfőn elfogadott kárpótlási törvény, hanem éppen hogy eltávolítja tőle. Közölte: bekérette Szerbia budapesti nagykövetét, és tájékoztatta a magyar kormány álláspontjáról. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar kormány álláspontját ismertetve keddi sajtótájékoztatóján elmondta: olyan formában fogadta el a szerb parlament a törvényt, amely a kollektív bűnösség elvét "újból életre keltette". Holott a nemzetközi és az európai jog is az egyéni felelősség elvét mondja ki, vagyis csak az rekeszthető ki bármilyen jog élvezéséből, akit bűnösnek találnak - tette hozzá. Mint emlékeztetett, a hétfőn elfogadott vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény úgy fogalmaz, hogy mindazokat, akik 1941 és 1945 között a megszálló erők tagjai voltak, vagy azok leszármazottai, kirekesztik a kárpótlásból. "Ezzel gyakorlatilag az egész vajdasági magyarságot kirekesztették ennek a törvénynek a hatálya alól" - emelte ki. "A második világháborúban mindenkit besoroztak a magyar hadseregbe", ez nem okozhatja azt, hogy háborús bűnösök lennének azok, akik eleget tettek sorkatonai kötelezettségüknek - mutatott rá. Németh Zsolt közölte: bekérette Szerbia budapesti nagykövetét, és tájékoztatta a magyar kormány álláspontjáról, továbbá arról, hogy az EU tagjelölti státuszának egyértelmű feltételei vannak, és ezeknek a most elfogadott szerb törvény nem felel meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.