Írjon nekünk

Gazdaság

Tiltakozik az LMP a vásárhelyi szégyenlista ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A tavaly nagy port kavart hódmezővásárhelyi szégyenlista kibővítése ellen sajtóközleményben tiltakozik az LMP Csongrád Megyei szervezete.

A vásárhelyi szégyenfal újabb kibővítése a kisvállalkozókat is érintené az LMP szerint, ami ellen Málovics György, a párt megyei szóvivője sajtóközleményben tiltakozott. A levelet változtatás nélkül közöljük.

Újabb szégyenlista Hódmezővásárhelyen?

Az LMP Csongrád Megyei szervezete megdöbbenéssel értesült arról, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat a város polgárainak egy újabb csoportját szemelve ki célpontul, egy újabb szégyenlista felállítására készül, ismét a nyilvános megszégyenítés középkori módszerét híva segítségül azért, hogy megint bűnbakokat állíthasson a közvélemény elé.

Több, mint egy éve, hogy a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat, országos feltűnést keltve úgy döntött, hogy az interneten is elérhető szégyenlistára helyezi azoknak a polgárainak a személyes adatait, akik munkanélküliek, segélyből élnek, és magatartásuk nem felel meg bizonyos, általuk – és nem a törvény! – által támasztott előírásoknak. Voltak, akik azért kerültek a listára, mert elfelejtettek felvenni egy-egy kiló lisztet, vagy éppen máshol kerestek maguknak munkát, amikor az önkormányzat épp behívta őket közmunkára. Az LMP már akkor is tiltakozott ez ellen a középkori módszer ellen, és igaza be is bizonyosodott: mind az illetékes ombudsmani állásfoglalás, mind pedig a bíróság határozata kimondta, hogy ez az eljárás jogsértő. Ezután a városvezetés „polgári engedetlenséget” hirdetett, és nem változtatott gyakorlatán.

A polgári engedetlenség azonban azoknak az eszköze, akik azok ellen lépnek fel, akik a hatalmi pozíciójukból adódó lehetőségekkel visszaélve, jogilag is alá tudják támasztani a kiszolgáltatott emberekkel szembeni kirekesztő gyakorlatukat. Itt azonban ennek pontosan az ellenkezőjéről van szó. Javasoljuk tehát az önkormányzat felelős tisztviselőinek, hogy e fogalom legközelebbi használata előtt találkozzanak valamiképpen Mahatma Gandhi és Martin Luther King szellemével!

A mostani intézkedés a munkanélküliek után azokat is sújtja, akik kis- vagy kényszervállalkozóként a túlélésért küzdenek nap, mint nap a Matolcsy-féle megszorító és keresletcsökkentő gazdaságpolitika teremtette körülmények között. Jellemzően azokat, akik a megfelelő tőke és kapcsolati háló hiányában is megpróbálkoznak azzal, hogy önálló egzisztenciát teremtsenek vagy azért, mert nincs más lehetőségük, vagy pedig azért, mert még mindig van bátorságuk hozzá – dacára az elmúlt húsz év keserű tapasztalatainak. Könnyen kerülhetnek pénzzavarba, hiszen bevételi forrásaik szegényesek, bizonytalanok – ha pedig épp teljesen kifogynak a pénzükből, egy elfogadott részlettörlesztési kérelem vajmi keveset segít rajtuk, hisz a kevesebbet sincs miből kifizetniük. De sújthatja azokat a nyugdíjasokat, rosszul fizetett alkalmazottakat, munkanélkülieket is, akik egész egyszerűen kifogytak a pénzükből.

Mi is tudjuk, mi is értjük, hogy a város súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd, hiszen az ország legeladósodottabb városának számít. Miként a város jegyző asszonyától megtudhattuk, 150 millió forint befizetését próbálják meg most kikényszeríteni ezzel a módszerrel. De a város 22 milliárdos adósságáért vajon azok a felelősek, akik most szégyenlistára fognak kerülni? Vagy inkább azok, akik úgy döntöttek, hogy munkahelyteremtés helyett látványberuházásokra vesznek fel hiteleket? Ráadásul svájci frankban? Csak az árfolyamveszteségből több milliárd forint kára származott a városnak.

Az ügy pikantériája tehát, hogy épp az ország egyik legnagyobb adósa próbál meg képmutatóan moralizáló érvekkel – de jogsértő eszközökkel! – a pénzéhez jutni. És vajon maga a város kiknek tartozik és mennyivel? Nem csak bankokra, nagy pénzintézetekre gondolhatunk. Sok vásárhelyiben megfogalmazódott már a kérdés, hogy a város összesen hány helyi vállalkozónak, mekkora összeggel és mióta tartozik. Gyanítjuk azonban, hogy erről még nem készült a nyilvánosságnak szóló lista a városházán.

Mi egy ilyen lista mielőbbi közreadását szorgalmaznánk. Addig is csak találgathatunk, hogy 2010 és 2011 után jövőre kik fognak szégyenlistára kerülni Hódmezővásárhely városában. Akik tartoznak a városi tulajdonú cégeknek, mert elmaradtak a távhőszámla vagy a szemétszállítási díj befizetésével?

A végeredmény az lesz, hogy dicsőségnek számít majd felkerülni Hódmezővásárhely szégyenlistáira, hisz az illetőkről nyilvánvaló lesz, hogy valamely okból kivívták a városi hatóságok haragját.

Hírzóna

Átmenetileg leáll a termelés a vásárhelyi porcelángyárban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Előreláthatólag két hétig.

Tovább olvasom

Hírzóna

A gazdaságélénkítési terv kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A gazdasági kamara négy területen fogalmazott meg egyfelől azonnali, a járvány miatt hozott korlátozások feloldásáig szükséges intézkedéseket.

Tovább olvasom

Gazdaság

A helyben termelt élelmiszerek vásárlására biztat Gémes László megyei elnök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A helyi gazdákat segítendő.

Tovább olvasom

Aktuál