Közélet

Szerb-magyar vízrajzi modell készül a Tiszán + FOTÓK

Szerb-magyar vízrajzi modell készül a Tiszán + FOTÓK

2011. szeptember 21., szerda
Szerb-magyar vízrajzi modell készül a Tiszán + FOTÓK

Pontosabbak lesznek a vízállás-előrejelzések, könnyebben meghatározhatók a szükséges beavatkozások annak a közös alapokon nyugvó vízrajzi modellnek köszönhetően, melyet a magyar és szerb szakemberek készítenek el uniós támogatással – közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán Szegeden.

A 270 ezer eurós összköltségvetésű projektnek köszönhetően elkészül a Tisza Csongrád és a Duna közötti szakaszának digitális, háromdimenziós terepmodellje – mondta a szakember az év végéig tartó munkáról tartott sajtótájékoztatón. Jelenleg a vízállás-előrejelzések a vízmércék adatai alapján hagyományos matematikai módszerekkel készülnek, az új modell azonban lehetővé teszi, hogy az aktuális mederállapot figyelembevételével pontosabb prognózisok szülessenek – közölte az igazgató. A tetőző vízállások előrejelzésének hibahatára jelenleg akár plusz-mínusz húsz centiméteres is lehet, ez a sáv felére csökkenhet – tette hozzá

Kozák Péter

. A meder feltérképezésével párhuzamosan elvégzik a hullámtér állapotának felmérését is. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy számítógépen szimulálják egy-egy beavatkozás – például a hullámtér adott szakaszának kitisztítása – miként befolyásolja az árvizek levonulását, így pontosan meghatározhatóvá válik, milyen megoldásokkal csökkenthető leghatékonyabban a veszélyesen magas vízszintek kialakulásának kockázata. A közös magyar-szerb határ menti projekt részeként mérőeszközöket és egy hajót vásároltak. Az újvidéki műegyetem és a Voda Vojvodina közvállalat szakembereinek bevonásával helikopterről lézeres távolságméréssel elvégezték a Tisza-völgy az országhatár és a torkolat közötti szakaszának feltérképezését, illetve a meder felmérését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.