Kultúra

Szabadka régi térképeken

Szabadka régi térképeken

2011. szeptember 7., szerda
Szabadka régi térképeken

A Szabadkai Történelmi Levéltár térképgyűjteményéből mintegy negyven darab segítségével mutatják be a vajdasági település múltját a helyi városháza előcsarnokában szeptember 23-ig látható kiállításon.

A kiállított térképekből maga a város történelme, fejlődése, növekedése bontakozik ki szemünk előtt. Nyomon követhetők az államhatárok változásai, a városiasodás folyamata és a háborúk okozta változások - írta a tárlatról a Magyar Szó című délvidéki napilap internetes oldalán. Szabadkáról az első panorámakép 1697-ben készült, a Palicsi-tó partját és a szabadkai várat ábrázolja. Az első, a várost felmérő földrajzi térkép 1778-ban, vagyis egy évvel azelőtt készült, hogy Szabadka elnyerte a szabad királyi város címet. Mivel a város azután már önkormányzati hatáskörrel bírt, a térképek mellett számos helyrajz, terv, irat is fennmaradt ebből az időszakból. A 19. század térképein már pontosan nyomon követhető, hol voltak a mezőgazdasági, építkezési vagy éppen vadászati helyek: a város szélén az ipari létesítmények jelentek meg, a szomszédos Palics pedig felkapott üdülőhellyé vált, így a térképek a turizmus fejlődését is őrzik. Készült olyan térkép is Szabadkáról, ahol a bombák becsapódási helyét rajzolták be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.