no images were found
Már a Belvárosi hídról érezni lehetett a halászlé illatát, hiszen szombat reggel több száz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Partfürdőn. Mindenki a saját receptje alapján készítette el a hallét, a tradicionális szegedi mellett balatoni és bajai receptekkel is találkoztunk.Sárkányhajós viadalok választják el a Tisza két oldalán letáborozó halfőző fesztivál résztvevőit. A rakparton a kirakodóvásár és a nagy bogrács kapott helyet, a Partfürdő területét pedig a főzők foglalták el.
Szeptember elseje és negyedike között immár 15. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A Belvárosi híd alól indult esemény lassan kinőtte magát, és már évek óta az újszegedi partfürdőig ível. A szervezők idén is több ezer embert várnak a rendezvényre kulturális és zenés rendezvényekkel, látnivalókkal. Ebéd előtt, és közben sem unatkozhat az ember: a honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi zenekara a tűző napon sorakozott fel hangszerarzenáljával, és fúvószenével szórakoztatta a köréjük gyűlt tömeget. A szervezők a kicsikre is gondoltak: bohócok és mutatványosok szórakoztatják őket.
Kétszáz éves bográcsban rotyog a SZEGEDma halászleve
A tűz már a SZEGEDma bográcsa alatt is fellángolt. Hírportálunk a Telin TV-vel közösen állított sátrat a bejárathoz és a medencéhez közeli árnyékos ligetben. Az alaplé korán reggel került a bográcsba – ami egy kétszáz éves, öntöttvas főzőedény – a hagyományos, szegedi receptet követve: négy-öt órát főztük a hal belsőségeit, illetve a “kevésbé használható” részeket. Kis lángon, lassan rotyogtatva a halhús és a csont különválik, ezután lepasszírozhatjuk, és összefőzhetjük a halleves többi részével.
Az elkészítés legfontosabb része az összetevők körültekintő, és arányos használata. Éppen elegendő paprika, paradicsom, só, bors és egy kis fokhagyma kell a legideálisabb ízvilág eléréséhez. Szakácsunk szerint ezt azonban nem lehet számokban kimutatni, egy idő után rutinból is megérzi az ember, hogy miből mennyi kell.
A polgármester meglátogatta a nyugdíjas szekciót
Botka László polgármester is kilátogatott a halászléfőző fesztiválra, feleségével és gyerekeivel körbejárta a Partfürdő területét.
A Partfürdőn a cégek és baráti társaságok mellett a pártok is képviseltették magukat. Igaz az MSZP most nem nevezett a főzőversenyre, ők a Belvedere előtt kínálgatták az arra járókat. „Szegedi halászlé államtitokkal” – ezzel nevezett a szegedi Fidesz. Gyimesi László elnök természetesen nem árulta el, hogy mit is takar az államtitok. Természetesen mindenkit vendégül láttak, akik ellátogattak sátrukhoz.
Frank Sándor, a rendezvény ötletgazdája portálunknak elmondta, több mint 200-an jelentkeztek az újszegedi partfürdőn a főzőversenyre. Vannak, akik 20-30 főt látnak vendégül, ám akad olyan is, aki ezer fővel jöttek ki. Hozzátette, kettős cél vezérelte a szervezőket, egyrészt, hogy megkedveltessék a halat az emberekkel, másrészt, hogy Szeged hírnevét tovább öregbítsék. „Szegednek két tradicionális étele van, a halászlé és a gulyás, s az egész országban nincs még egy olyan város, mely ezzel büszkélkedhet. Mi felkaroltuk azt a halas dolgot, s úgy gondolom, hogy a fogyasztásból is jól látszik, sikerrel jártunk” – fogalmazott Frank Sándor. A neves szakemberekből álló zsűritől megtudtuk, hogy el lehet rontani a halászlevet is, vannak, akik túl jót akarnak, és előfordul, hogy ízetlen, jellegtelen halászlé is készül. Persze, nem ez a jellemző, a többség ízletes hallével kínálta meg vendégeit.
Tekintse meg a Tisza partját óriásfelbontásban is!
no images were found
no images were found
no images were found
no images were found