Magyarország elhanyagolta a vasúthálózat fejlesztését

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Parlamentben is megkezdődött az őszi munkaidőszak. A napirendre kerülő témákat Gurmai Zita MSZP-s EP-képviselő, az Európai Szocialisták Pártjának alelnöke ismertette a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának vendégeként a szegedi Szegfű Klubban, előtte a sajtó képviselőivel is találkozott.

A közlekedési bizottságban a vasúthálózat fejlesztési csomagjáról tartott vitában elhangzott: Magyarország a kilencvenes évek óta gyakorlatilag nem fejlesztette vasúthálózatát, sokkal inkább a közútépítés felé orientálódott. Ezért ma ott tartunk, fogalmazott a képviselő asszony, hogy egyfajta szakadék tátong az új és a régi tagállamok között. Mi még mindig álmodozunk arról, hogy a gyorsvasút, amely nyugaton már realitás, egyszer majd hozzánk is eljut. Magyarország abszolút érdekelt abban, hogy ilyen típusú beruházások nálunk is megvalósuljanak a közeljövőben.

A magyar EU-elnökségről szólva Gurmai megállapította, szakmailag professzionálisan levezényelt elnökség volt. Nagy kár, hogy politikai felhangok kísérték. Sok EU-s tagállamban, ahol egyébként csak mérsékelten érdeklődnek Magyarország iránt, most egyre többen kérdezik, mi van a médiatörvényetekkel, az alkotmányotokkal. Sajnálatos, hogy ezek a témák rendesen rávetették árnyékukat a magyar elnökségre. Ettől függetlenül azt kell mondanom, ismerte el a képviselő asszony, az elnökség kétségtelenül sikeres volt. A Duna- és a romastratégia elfogadása jó ügy, csak azon kell munkálkodni, hogy legyen belőlük valami, valósuljanak is meg.

A Lisszaboni szerződés lehetővé tette, hogy civil kezdeményezéssel közelebb hozzuk az állampolgárokat Európához. Ez azért fontos, mert a polgárok elkezdtek egyre inkább elfordulni Európától. A népi kezdeményezés hatására 1 millió aláírás összegyűjtése kell Európában ahhoz, hogy valamilyen ügyet a bizottsághoz benyújtva megtárgyaljanak és napirendre tűzzenek. Az erre vonatkozó megállapodást a magyar elnökség alatt sikerült tető alá hozni és aláírni.
A képviselő asszony távirati stílusban ismertette az Európai Parlamentet leginkább foglalkoztató kérdéseket, majd szólt a két hét múlva esedékes dániai választásokról, ahol nagyon jó eséllyel – szerinte – baloldali győzelem várható.

Default thumbnail
Előző sztori

„Gazdaságért Nívódíjat” kapott a Pick Szeged Zrt.

Következő sztori

Az SZTE TIK sikerrel mutatkozott be a SZIN Zöld Placcán

Legutóbbi hasonló cikkek