Közélet

Magyarok az Európai Mobilitás Héten

Magyarok az Európai Mobilitás Héten

2011. szeptember 16., péntek
Magyarok az Európai Mobilitás Héten

A magyar települések aktívan részt vesznek az Európai Mobilitási Hét rendezvényein, a közösségi akció honlapján regisztrált mintegy 2.000 településből 102 magyar, ezzel Magyarország Ausztria és Spanyolország után, Franciaországgal holtversenyben a harmadik legjobb teljesítményt nyújtja a nemzetközi összehasonlításban - nyilatkozta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára pénteken az MTI-nek.

Az Európai Mobilitási Héten az idén 38 országban szerveznek különböző közösségi rendezvényeket a programsorozat mottója, a "Közlekedj ÖKOsan!" jelmondat szellemében, hagyományosan szeptember 16. és 22. között.

Völner Pál

hangsúlyozta: a magyar rendezvények mindegyike színes, tartalmas esemény, példaként említette, hogy a fővárosban az Autómentes Hétvégén a Lánchídtól a Hősök teréig gyalogosan el lehet jutni az úttesten szombaton és vasárnap. Az államtitkár elmondta: az Európai Mobilitási Hét rendezvényein mindenki szembesülhet azzal, hogy a közlekedést fenntartható fejlődési pályára kell állítani, és meg kell találni azokat a költséghatékony módokat, amelyek egészségesebb életmódot tesznek lehetővé. Kiemelte: a szervezők a környezetkímélő közlekedés fontosságára hívják fel a figyelmet. A rendezvénysorozat a gyaloglást, a kerékpározást és magát a közösségi közlekedést népszerűsíti. A fővárosi Autómentes Hétvégén, vasárnap írják alá a budapesti 1-es és 3-as villamos vonalak fejlesztéséről szóló projekt támogatási szerződését. A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, uniós fejlesztési forrás felhasználásával valósul meg. Az Új Széchenyi Tervben 650 milliárd forint fordítható a közlekedési és közösségi közlekedési fejlesztésekre, ezt az összeget a 2020-ig terjedő európai uniós energia-kibocsátási és energiahatékonysági célkitűzések alapján kell felhasználni. A forrásból a városi közlekedésen belül a károsanyag-kibocsátással nem járó közlekedési módokat fejlesztik, továbbá vasútvonalakat újítanak fel, korszerűbb, környezetkímélő járműveket szereznek be - mondta az államtitkár. Völner Pál kiemelte: az Európai Mobilitási Hét keretében 3-4 nagyvárosban a közlekedő gépjárműveket is vizsgálja majd a közlekedési hatóság. Jelképes ajándékot kapnak majd azok az autósok, akiknek a járműve a vizsgálaton környezetvédelmi szempontból megfelel, ugyanakkor a nem megfelelően működő járművek sofőrjei szankcióra számíthatnak. Ezzel szeretnék elősegíteni, hogy a közlekedő járművek minél kevésbé szennyezzék a környezetet, a légszennyezettség minél alacsonyabb legyen - tette hozzá az államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.