Közélet

LMP: Kormánybiztost a parlagfű ellen

LMP: Kormánybiztost a parlagfű ellen

2011. szeptember 4., vasárnap
LMP: Kormánybiztost a parlagfű ellen

Az LMP támogatná, hogy kormánybiztost nevezzenek ki a parlagfű elleni küzdelem koordinálására, az ökopárt rövid- és hosszú távú mentesítési program kidolgozását sürgeti.

Szabó Rebeka

, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy csaknem kétmillió ember szenved parlagfű-allergiától, "a kormány mégsem képes hatékony lépéseket tenni a gyomnövény visszaszorítására". Az LMP szerint a helyzetet csak a tárcák összehangolt fellépésével lehet megoldani, ezért a párt támogatná egy kormánybiztos kinevezését. Az ökopárt szerint sürgősen szükség lenne az érintett szakértők, civil szervezetek és a gazdálkodók bevonásával egy rövid- és hosszú távú mentesítési program kidolgozására is, amelynek - mint írják - fontos része egyes növénytermesztési gyakorlatok felülvizsgálata. Az Észak-Amerikából behurcolt parlagfű az európai országok közül Magyarországon terjedt el a leginkább. Becslések szerint a parlagfű-allergiához köthető közvetlen egészségügyi költségek évente 40 milliárd forintot tesznek ki. Az LMP szerint a parlagfű irtása nem történik kellő ütemben, az apparátus túlterhelt, a kényszerkaszálást vagy bírságolást előíró szabályozás hézagos. Hangsúlyozzák, hogy a mentesítés mellett a megelőzésnek is kulcsszerepe van. A parlagfűvel fertőzött mintegy 700 ezer hektárnyi terület jelentős része rosszul művelt szántóföld - amelyen gyakran napraforgót termesztenek -, vagy egyéb bolygatott külterület, amelyről minden évben parlagfűmagok milliárdjai kerülnek a talajba. A parlagfű pollenallergiát okozó hatását a Magyarországon szintén "tragikus méreteket öltő" légszennyezettség tovább súlyosbítja. A "parlagfű-válsághelyzet" megoldása csak központi döntéshozatallal irányított, átfogó megközelítéssel érhető el, amely magában foglalja a parlagfű terjedését megelőző, környezetkímélő növénytermesztés támogatását, a vetésszerkezet-váltást, a helytelen mezőgazdasági gyakorlatok felszámolását, a parlagfű mennyiségének és a pollenkoncentrációjának folyamatos monitorozását, az oktatást, az egészségügyi és ökológiai kutatásokat, és természetesen a már meglévő parlagfű gyors kiirtását - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.