Közélet

Lánctalpasok Vásárhelyen - indul a Szőke Lavina

Lánctalpasok Vásárhelyen - indul a Szőke Lavina

2011. szeptember 13., kedd
Lánctalpasok Vásárhelyen - indul a Szőke Lavina

Hatalmas nehézgép-szállító szerelvények, lánctalpas földmunkagépek, úszó tehergépkocsik, sőt helikopterek dübörgésétől hangos ezekben a napokban két Dél-alföldi város. A napokban megkezdődik a Szőke Lavina gyakorlat.

Magyar, román, szlovák és ukrán egységek, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton vesznek részt Szentesen és Hódmezővásárhelyen szeptember 18. és 22-e között. A Magyar Honvédség és a partner nemzetek kijelölt erői, a TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj, idén Magyarországon tartja BLOND AVALANCHE 2011, azaz Szőke Lavina 2011 elnevezésű gyakorlatát. Vezetője

Böröndi Gábor

dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. Utolsó fázisában tart az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kijelölt alegységeinek felkészülése a „Szőke Lavina” elnevezésű, bemutatóval egybekötött parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatra, amely Hódmezővásárhely és Szentes helyőrségekben kerül végrehajtásra. A feltételezett helyzetben egy árvíz által elöntött területről kell kimenekíteni a polgári lakosságot, a technikai eszközöket és ingóságokat. A dandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának és Harctámogató Műszaki Zászlóaljának résztvevő állománya a szlovák, a román és az ukrán haderő kijelölt erőivel közösen hajtja végre a feladatot, együttműködve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szakembereivel. A gyakorlat megnyitója szeptember 19-én lesz Hódmezővásárhelyen.

Tabiné Darabos Anna

hadnagy, sajtókommunkációs vezető tájékoztatása szerint, a nagyszabású gyakorlatokat több magas rangú katonai vezetőn kívül, a Katonai Attasétestület, valamint

Deborah A. Ashenhurst

dandártábornok asszony, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka is megtekinti. A katasztrófavédelmi gyakorlat célja: bemutatni az együttműködő erők műveleti hatékonyságát, fejleszteni a résztvevő parancsnoki állományvédekezési, tervezési, szervezési, vezetési és irányítási feladatokban való jártasságát, és a nemzeti modulok együttműködési képességét. Forrás:

www.vasarhelyihirek.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.