Közélet

Katona: Egyetlen pillanatra sem szakadtam el Szegedtől

Katona: Egyetlen pillanatra sem szakadtam el Szegedtől

2011. szeptember 1., csütörtök
Katona: Egyetlen pillanatra sem szakadtam el Szegedtől

A szegedi közélettől egy ideje visszavonult Katona Andrással, a VÁTI Nonprofit Kft. stratégiai igazgatójával jelenlegi munkájáról, illetve a csongrádi megyeszékhelyhez való kötődéséről beszélgettünk.

A

VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.

hazánk legnagyobb olyan cége, mely közreműködő szervezetként az Európai Unióból, illetve a kormánytól származó forrásokat allokál, s ezeket egy meghatározott kedvezményezetti körnek biztosítja, illetve menedzseli a projekteket. A VÁTI ezenkívül hét nemzetközi együttműködési programmal is foglalkozik, továbbá van olyan együttműködési forma, ami 18 országot érint Európa-szerte. Ez az a tevékenységi kör, amivel a cég foglalkozik közreműködő szervezeti státuszban, mely keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) partnereként menedzselik a forrásokat a kedvezményezetteknek. A VÁTI stratégiai igazgatójával az algyői iskolaavatón beszélgettünk.

- A VÁTI Nonprofit Kft. stratégiai igazgatójaként pontosan mely területekért felel?

- Személy szerint három dolgot csinálok a VÁTI-nál. Stratégiai igazgatója vagyok a cégnek, ami a hosszú távú vállalati stratégiának a meghatározásában játszik fontos szerepet. Emellett hálózati igazgatóként dolgozom. Talán kevesen tudják, hogy a VÁTI az egyetlen olyan közreműködő szervezet, amelynek az egész országot lefedő irodahálózata van, melyek munkatársai közvetlenül tartják a kapcsolatot a kedvezményezettekkel. Úgy gondolom, hogy ez egy elég komoly stratégiai tényező. A cégen belül felelek továbbá a Phare-programok maradványaiért, vagyis az uniós előcsatlakozási státuszunk idején beforgatott komoly pályázati források utókövetési feladatait látjuk el, amelyek részben az uniós auditok kiszolgálását, illetve bármely e témában hatáskörrel rendelkező hatóságnak az ellenőrzési auditigényeit igyekszik kielégíteni. Ezt a három dolgot teszem a VÁTI-n belül, s tagja vagyok monitoring- és döntés-előkészítő bizottságoknak is.

- A VÁTI határon átnyúló programjai között vannak olyanok, melyek Szerbiát, s azon keresztül hazánkat is érintik?

- A jelenleg zajló határon átnyúló programok zöme IPA-program, amit fontos dolognak tartok. Korábban a szerb-magyar közös programokat Békéscsabán kezelték, jóllehet nekünk Szegeden is van egy nagyon jól prosperáló területi irodánk. Én az utóbbi időben a szegedi irodába hoztam át a szerbiai projekteket, amiről úgy gondolom, nagy lendületet fog tudni adni ennek a területnek. Ha szerencsésen állnak a csillagok, vagyis ha a politika szándékai megvalósulnak, akkor még a lengyel elnökség idején Szerbia el fogja nyerni az előcsatlakozási státuszt, s abban az esetben rájuk is a Phare-szabályok fognak vonatkozni. Mindazok a komoly tapasztalatok, amellyel Magyarország rendelkezik, s azon belül is az a kis csapat, amit a VÁTI-n belül vezetek, úgy gondolom, komoly segítséget fog tudni adni Szerbiának. Orbán Viktor miniszterelnök azt a kifejezést használta, hogy Magyarország az egyetlen ország a világon, amelyik saját magával van körülvéve. Úgy vélem, hogy ebben az összefüggésben ennek óriási jelentősége lehet, ami egy komoly sansz Szerbiának, ezen belül is az ottani magyar közösségnek, a vajdasági magyaroknak, de hazánknak is nagy lehetőség. - Ehhez azonban felkészülten s időben ott kell lennünk a megfelelő helyen és pozícióban... - Tudni kell, hogy ezt a fajta uniós, illetőleg kormányzati forrásmenedzselést nagyon komoly szabályok kísérik, ami miatt óhatatlanul bürokratikus. A mostani kormánynak nagy igénye, s minden követ meg is mozgat annak érdekében, hogy ezek a pályázati támogatási pénzek a lehető leggyorsabban jussanak el az önkormányzatokhoz, illetve az összes többi kedvezményezetthez. Úgy gondolom, nekünk mint ezzel a témával foglalkozó szakembereknek az a feladatunk, hogy a saját működésünket tegyünk amennyire csak lehet kevéssé bürokratikussá. Mindenkiben a szakmai tudáson kívül meg kell, hogy legyen az a hazafiúi lelkesedés, ami jó irányba mozdítja el ezt az ügyet. - Szegedi származású, egy időben közéleti szerepet vállalt, most azonban egy állami cég stratégiai igazgatója. Mennyire követi az itteni eseményeket, mennyire részese még a városnak? - Egyetlen pillanatra sem szakadtam el Szegedtől, a családom itt él, így a családegyesítés hétvégente van, mert hétköznaponként Budapesten lakom, s ott dolgozom. Van az életemben még egy kaland, így újabban a Budapest, Szeged, Veszprém háromszöget járom. A Veszprémi Egyetem gazdasági tanácsának vagyok a tagja, július elsejétől rektori biztosként az egyetem TÁMOP- és TIOP-projektjét szakmailag támogatom a rektor felkérésére. Szeged azonban továbbra is fontos számomra, nem telik el nap, hogy meg ne nézzek valamilyen helyi sajtóterméket, hogy tudjam, mi zajlik a városban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.