Bulvár

Jégesők, zivatarok válthatják a kánikulát

Jégesők, zivatarok válthatják a kánikulát

2011. szeptember 5., hétfő
Jégesők, zivatarok válthatják a kánikulát

Hétfőn az ország nagy részén még kitart a kánikula, de a nap folyamán érkező hidegfront miatt már heves zivatarokra, felhőszakadásra és jégesőre is fel kell készülni - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Fehér Tamás

elmondta, az ország nagy részén hétfőn még 30-34 fok közötti időre lehet számítani. Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius-fokot, így ezeken a területeken a hőségre vonatkozó citromsárga figyelmeztetés van érvényben. Délelőtt a Dunántúlon, a kora délutáni óráktól a középső, este pedig már a keleti országrészben is előfordulhatnak olyan zivatarok, amelyeket óránkénti 60-90 kilométeres erősségű viharos széllökések, 30-50 milliméter közötti csapadék és egy-két centiméter átmérőjű jégdarabok kísérhetnek. A várható felhőszakadás miatt jelenleg narancssárga figyelmeztetés van érvényben Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya és Tolna megyében. Ezeken a területeken rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat. Somogy, Tolna és Baranya megyében heves zivatarra vonatkozóan narancssárga figyelmeztetést adtak ki; viharos, óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések is várhatók, továbbá nagyméretű jégdarabok is hullhatnak. Fehér Tamás elmondta, hogy a keleti országrészben még kedden is számítani lehet olyan zivatarra, amelyhez felhőszakadás társul, jellemzően 30-50 milliméter közötti csapadékkal. A szél a nap első felében az Észak-Dunántúlon és a főváros térségben viharos lehet, de később mérséklődik. Kedden a hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, de a jelenlegi előrejelzések szerint szerdán, csütörtökön jöhet egy újabb hidegfront - tette hozzá a meteorológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.