Közélet

Hajléktalanügyi stratégiát vár a kormánytól az LMP

Hajléktalanügyi stratégiát vár a kormánytól az LMP

2011. szeptember 20., kedd
Hajléktalanügyi stratégiát vár a kormánytól az LMP

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy a hajléktalanok "vegzálása" helyett mihamarabb álljon elő egy átfogó, hosszú távon is megoldást nyújtó hajléktalanügyi stratégiával - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében a párt választmányi szóvivője.

Vágó Gábor

emlékeztet arra, hogy miközben az Orbán-kormány több mint egy éve tett ígéretet egy hajléktalanügyi stratégia kidolgozására, azt még mindig nem mutatták be. Ezzel kapcsolatban hangot ad annak a véleményének, hogy a szakértők bevonásával kidolgozott szociálpolitikára és közösségi lakásszektor kialakítására van szükség. A politikus azt írja, hogy az Országgyűlés lakhatási albizottsága keddi ülésén szakmai és civil szervezetek képviselői is hangsúlyozták, hogy az érdemi intézkedések elmaradása miatt továbbra is fennáll a hajléktalansággal kapcsolatos probléma, a hajléktalanok száma pedig tovább nőtt az elmúlt időszakban. Az LMP - osztva a szakmai és civil szervezetek véleményét - továbbra is sürgeti a tényleges megoldásokat kínáló szociálpolitika kidolgozását, hosszútávon pedig a közösségi lakásszektor kialakítását, amely nélkül nem lehet tartós eredményeket elérni - jelentette ki a képviselő. Hozzátette, hogy a rászorulókat célzó lakáspolitika hiányában nem lehet eredményesen fellépni a hajléktalanság visszaszorításáért. A kormányzati intézkedéseket bírálva, azt írja, hogy az LMP szerint a hajléktalankérdés rendészeti megközelítése csupán szőnyeg alá söpri a problémát. "A szélsőséges, drámai élethelyzetet jelentő hajléktalanságra nem a büntetőpolitika a válasz" - közli Vágó Gábor. Egyúttal azt is hangsúlyozza, hogy az LMP ezért nem ért egyet azokkal, akik ezt az eszközt választják, "akik ezt a kiszorító, megbélyegző politikát" helyi népszavazással próbálják szentesíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.