Kultúra

Fehér László alkotásaiból nyílik tárlat Hódmezővásárhelyen

Fehér László alkotásaiból nyílik tárlat Hódmezővásárhelyen

2011. szeptember 29., csütörtök
Fehér László alkotásaiból nyílik tárlat Hódmezővásárhelyen

Az egyik legismertebb hazai kortárs festő, Fehér László alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában október 8-án - közölte Nagy Imre múzeumigazgató csütörtökön a helyszínen.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet elnyerő alkotó a következő esztendőben önálló kiállítással mutatkozik be - mondta a művészettörténész. Hozzátette: a megújuló Alföldi Galéria emeleti termeiben

Fehér László

másféltucat, döntően az idén vagy az elmúlt években készült alkotását láthatja majd a közönség. A székesfehérvári születésű, a képzőművészeti főiskolán

Szentiványi Lajos

és

Kokas Ignác

tanítványaként végzett festő a hazai alkotók közül az, akinek munkásságát a világ szinte bármelyik galériájában elfogadják és elismerik. Az ötvenhét esztendős alkotó itthon és külföldön is rendkívül népszerű a műtárgypiacon, az évtizedek óta rengeteg képet eladó festő volt az első kortárs magyar képzőművész, akinek műve a világ egyik legjelentősebb aukciósháza, a Sotheby's árverésére is bekerült. Különleges, monokróm képeinek egy része a létező szocializmus világát idézi meg, más alkotásai egy-egy építészeti elem és az ember kapcsolatát vizsgálják, e műveknek szinte metafizikus hangulatot ad, hogy az alakokat csupán egy kontúr jelzi. A vásárhelyi tárlat látogatói néhány kép segítségével megismerhetik Fehér László szintén egyedi színkezelését is, az egyik bensőséges portré például saját lányát ábrázolja. Fehér László 1993-ban Munkácsy-, 2000-ben Kossuth-díjat kapott. 2006-ban Prima-díjjal tüntették ki, illetve a Magyar Kultúra Követévé választották. A festőművész és Hódmezővásárhely kapcsolata csaknem négy évtizedes múltra tekint vissza, Fehér László ugyanis 1972-ben elsőéves főiskolásként az alföldi városban vett részt élete első művésztelepén. Elmondása szerint ekkor annyira megszerette a várost és az itt élő embereket, hogy kisebb megszakításokkal az Őszi Tárlat állandó kiállítójává vált. A 2009. évi Őszi Tárlaton Hódmezővásárhely Endre Béla-díját vehette át, tavaly pedig a tárlat fődíját szavazta meg a festőnek a kiállítás tizenegy tagú szakértő zsűrije.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.