Bulvár

Duplán is megbírságolhatják azt, aki vonaton dohányzik

Duplán is megbírságolhatják azt, aki vonaton dohányzik

2011. szeptember 27., kedd
Duplán is megbírságolhatják azt, aki vonaton dohányzik

Duplán is megbírságolhatják azt, akit vonaton érnek dohányzáson a MÁV és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrei.

Az ÁNTSZ és a MÁV a rendőrség együttműködésével kedd reggel közös ellenőrzési akciót tartott az egyik Kunszentmiklós-Tass és Budapest között közlekedő vonaton, hogy ellenőrizzék a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, és felhívják a figyelmet a január elsején életbe lépő szigorítására. A MÁV-Start Zrt. legtöbb vonatán, köztük minden, száz kilométernél rövidebb távon közlekedő szerelvényen már most is tilos a dohányzás. Abban az esetben, ha a jegyvizsgáló valakit dohányzáson ér, a figyelmeztetés mellett nyolcezer forintos pótdíjat is kiszabhat. Ha az ellenőrzéskor közegészségügyi felügyelő is jelen van, egészségvédelmi bírságot is kaphat az utas. A helyszíni bírság maximum harmincezer forint lehet. Ha az ÁNTSZ hatósági eljárást indít a nemdohányzók védelméről szóló törvény megszegése miatt, a kiszabott egészségvédelmi bírság összege 20 ezer forinttól 2,5 millió forintig is terjedhet, annak függvényében, hogy magánszemélyről vagy munkáltatóról, intézményről van-e szó.

Szabó Enikő

helyettes országos tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: keddi akciójuk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a törvény szigorítására; eszerint januártól valamennyi zárt légterű nyilvános helyen, vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, a közösségi közlekedés járművein és megállóiban tilos lesz a dohányzás. Ahol jelenleg még engedélyezett a dohányzás, ott csak három hónap türelmi idő elteltével, vagyis áprilistól szabnak ki bírságot, de addig is a társszervekkel közösen rendszeres ellenőrzési akciókat tartanak majd. A helyettes tiszti főorvos elmondta azt is, hogy ha a dohányzó fiatalkorú, nem bírságolják meg, de értesítik a szüleit vagy akár az iskoláját is. Hangsúlyozta, hogy az ÁNTSZ célja nem a büntetés, hanem az egészségvédelem. Éppen ezért a dohányzók a leszokásukhoz is segítséget kapnak. Például megadják nekik azt a novembertől élő kék számot, amelyen megtudják, hol kaphatnak lakóhelyükhöz legközelebb segítséget a dohányzásról való leszokásban. Ezen a vonalon bárki bejelentést tehet, ha valahol nem tartanák be a nemdohányzók védelméről szóló törvényt - mondta az MTI-nek

Demjén Tibor

, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.