Közélet

Átadták a Mars téri piac beléptetőrendszerét + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Átadták a Mars téri piac beléptetőrendszerét + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2011. szeptember 28., szerda
Átadták a Mars téri piac beléptetőrendszerét + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Átadták a Mars téri piac beléptetőrendszerét

Kétszáznegyven forintért lehet óránként parkolni a Mars téri piacon, melynek sorompós beléptetőrendszerét szerda délelőtt adták át hivatalosan. Már tavaly decemberben át kellett volna adni a sorompós beléptetőrendszert, ami a Mars téri piac rekonstrukciójának egyik utolsó eleme. Nem a múltbéli problémákkal kell foglalkozni Nagy László szerint: a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője reméli, ezzel a beléptető- és parkolórendszerrel megszűnnek a piac körüli utcákban tapasztalható áldatlan állapotok. Az átadón Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő kifejezte azon reményét, hogy a szegediek minél előbb megszokják és megszeretik az új rendszert, hiszen a fejlesztés az ő érdekeiket szolgálja. Összesen háromszázhuszonöt parkolóhely van a Mars téri piacon, az ide érkezők a szabad helyek számát behajtáskor is láthatják, hiszen a rendszer automatikusan számolja a kiadott szelvényeket. Szalóki Tamás, a T-teck Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, hogy egy gomb megnyomása után vonalkóddal ellátott jegyet ad ki az automata, ezután nyílik fel a sorompó. „Távozáskor két helyen lehet fizetni, a nagycsarnok mellett van egy külön fizetőoszlop, illetve a kijáratnál” – tette hozzá. Az első negyedóra ingyenes, utána pedig negyedórás egységekben számláz a rendszer. Amíg a lakosság nem szokja meg az új rendszert, be- és kilépéskor segítséget kapnak az automata kezelésében. Hosszadalmas huzavona előzte meg a sorompós beléptetőrendszer üzembe helyezését. Nagy László elmondta, már öt évvel ezelőtt megkezdték a rendszer kiépítését a piacfejlesztés első ütemében. A rendszert kipróbálták, ám sosem üzemelt, hiszen a piacfejlesztés tovább zajlott. „Sajnos nem tudtuk a rendszert eredetileg kiépítő generál kivitelezővel és a három alvállalkozóval feléleszteni, majd a januári próbaüzem kudarcot vallott” – emlékeztetett az ügyvezető. Mint ismeretes, három napig tartott mindössze a próbaüzem, ugyanis majdnem egy kisteherautó műszerfalába csapódott az egyik sorompó. Csak a sofőr lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt baleset, s onnantól kezdve maximum zászlórúdként üzemeltek a sorompók. Nagy László hozzátette: a probléma megoldásában nem voltak partnerek a rendszer kiépítői, s mivel nincs a Kft. tulajdonában megfelelő szerződés a sorompós parkolórendszerrel kapcsolatban, nem is tudta jogi útra terelni az ügyet. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ugyanis csak a generál kivitelezővel állt kapcsolatban, az alvállalkozókkal nem. Hosszas tárgyalások után végül sikerült egyezséget kötni a generál kivitelezővel, aki 3 millió forinttal beszállt a munkálatok elvégzésébe. A most átadott rendszert három éven keresztül lízingeli a Kft., utána kerül a tulajdonába a sorompós beléptetőrendszer.

Visszautasítja az őt ért vádakat Nagy László

A szeptember 30-ai városi közgyűlésen a Botka László polgármester által benyújtott 12-es napirendi pontban az olvasható, hogy az 50 millió forintot meghaladó szerződésekről vagy kötelezettségvállalásokról a közgyűlésnek kell döntenie a kizárólag önkormányzati tulajdonú cégeknél, így a Szegedi Vásár és Piac Kft. esetében is. „Az ügyvezető tehát az Alapító okiratot és a Vagyonrendeletet megsértve jogsértő módon tulajdonosi felhatalmazás nélkül kötött meg az önkormányzat számára előnytelen szerződéseket” – utalt Botka arra, hogy a beléptetőrendszer lízingszerződése három évre szól, és az összeg meghaladja a 60 milliót. Erre reagálva Nagy László kijelentette, üzleti tervet kellett készíteniük, amit a felügyelőbizottság, majd az összes bizottság megtárgyalt és jóváhagyott, végül pedig a közgyűlés is. „Kérdezem én, eddig ki aludt ezen az egészen, miért most ébredtek föl?” Megjegyezte, a nagycsarnokban 20 évre kötöttek szerződést egyes bérlőkkel, ami körülbelül 100 millió forintos bevételt hoz. Ennek fényében arra lenne kíváncsi, hogy ugyan miért nem egyforma mércével mér az önkormányzat. Az U pavilon bérbeadása pedig azért nem szerepelt az üzleti tervben, mert később kötötték meg a szerződést. Hozzátette, a korábbi vezetés nem tudta kiadni hosszútávra a pavilont, s így legalább pénzt hoz. „Tisztességes, becsületes emberként jöttem a piacra, méghozzá politikamentesen, egy a célom, a köznek és a tulajdonosi jogoknak a védelme. Ha ez bűn, akkor tényleg bűnös vagyok” – jelentette ki Nagy László ügyvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.