Közélet

A szerb vallási és diaszpóráért felelős miniszterrel tárgyalt Szászfalvi László

A szerb vallási és diaszpóráért felelős miniszterrel tárgyalt Szászfalvi László

2011. szeptember 18., vasárnap
A szerb vallási és diaszpóráért felelős miniszterrel tárgyalt Szászfalvi László

A szerb egyház, valamint nemzetiség magyarországi és a magyar egyházak szerbiai helyzetéről folytatott megbeszélést Srdjan Sreckovic, Szerbia vallási és diaszpóráért felelős minisztere Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárral pénteken - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vasárnap az MTI-t.

A közlemény szerint

Szászfalvi László

méltatta, hogy az Országgyűlés elfogadta az új alaptörvényt és az egyházakról szóló törvényt, amelyek biztosítják a nemzetiségek egyéni és kollektív jogait, valamint a szabad vallásgyakorlást. A Budai Szerb Ortodox Egyházmegye mint történelmi egyház működhet a jövőben is. Elmondta, hogy a magyarországi egyházak közül a szerb ortodox egyház jelentős költségvetési támogatásban részesül, és megjegyezte, hogy a magyarországi szerb kisebbség nagyon aktív kulturális és közéleti tevékenységet folytat, amelyhez a magyar kormány is jelentős mértékű támogatást nyújt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés rendkívüli feladat előtt áll, még számos sarkalatos törvényt kell elfogadnia, új nemzetiségi és civil törvényt alkotnia. Magyarország mindent megtesz a szerb nemzetiségűek jogainak védelme érdekében, és azok további kiterjesztésére törekszik - tette hozzá. A szerb miniszter kérte, hogy a magyar kormány alkalmazzon pozitív diszkriminációt a szerb kisebbség védelmében. Szászfalvi László megerősítette, hogy Magyarország erre nyitott, és egyben ugyanezt a pozitív diszkriminációt kérte tárgyalópartnerétől a Vajdaságban élő magyar kisebbségért. A felek megállapították, hogy a két ország kölcsönösen törekszik az együttműködésre és a jó kapcsolatra az egyházak és a nemzetiségek között - áll a közleményben. A találkozó után

Srdjan Sreckovic

és

Latorcai Csaba

helyettes államtitkár közösen nyitotta meg a szerb kultúra hónapját a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központban. A KIM nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elismeréssel szólt a szerb színház és sok más szerb civil szervezetek tevékenységéről, és részletesen bemutatta a magyar kormánynak a szerb kulturális autonómia megerősítésére tett tevékenységét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.