A magyar BT-tagság mellett lobbizott az ENSZ-ben Schmitt Pál

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország biztonsági tanácsi tagságának népszerűsítése állt azoknak a kétoldalú tárgyalásoknak a középpontjában, amelyeket Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájának margóján folytatott szerdán New Yorkban.

Magyarország kész közreműködni mezőgazdasági szakemberek, orvosok és állatorvosok képzésében és megosztani az energetika területén szerzett tapasztalatait – mondta a köztársasági elnök a Ralph Gonsalvessel, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnökével folytatott tárgyalásán.
A Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi államfővel folytatott tárgyalásán Schmitt Pál kiemelte a két ország hagyományosan jó kapcsolatai melletti elkötelezettségét, és felajánlotta a magyar EU-elnökség tapasztalatainak átadását, mivel Ciprus 2012 második felében tölti be ezt a tisztséget.
Magyarország elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, e folyamatok a tengerszint emelkedése miatt súlyosan veszélyeztetik a szigetországok létét – hangsúlyozta a köztársasági elnök az Ikililou Dhoinine Comore-szigeteki államfővel lezajlott megbeszélésén. Schmitt Pál tárgyalópartnere érdeklődött a magyar felsőoktatási ösztöndíjakról, amelyek segítségével már eddig is számos, a fejlődő országokból érkezett diák végzett a magyar egyetemeken.
Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök-helyettes nagyra értékelte az addisz-abebai víztisztító és szennyvízelvezető rendszer kiépítésében játszott magyar közreműködést, és érdeklődést mutatott a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok megerősítése, valamint az oktatási kapcsolatok aktivizálása iránt. Schmitt Pál hangsúlyozta, hogy Magyarország kész részt venni az infrastrukturális fejlesztésekben és etióp diákokat fogadni a magyar egyetemeken.
A Goodluck Jonathan nigériai elnökkel folytatott tárgyalásán Schmitt Pál felidézte azt a támogatást, amelyet Magyarország Nigéria 2010-2011-es BT-pályázatához nyújtott, és kifejezte reményét, hogy a viszonosság elve alapján Magyarország is számíthat a legnépesebb afrikai ország szavazatára.
A köztársasági elnök délben részt vett a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által a delegációk számára adott ebéden, este pedig azon a fogadáson, amelynek házigazdája Barack Obama amerikai elnök volt.

Előző sztori

Ők nyertek tőlünk jegyeket a Szent Gellért-koncertekre

Következő sztori

Varga: két-három bank eltűnése nem lenne tragédia