Bulvár

10 kiló hagymát hámozott meg 8 perc alatt

10 kiló hagymát hámozott meg 8 perc alatt

2011. szeptember 9., péntek
10 kiló hagymát hámozott meg 8 perc alatt

Kevesebb mint nyolc perc alatt tisztított meg tíz kilogramm vöröshagymát a pénteken Makón rendezett hagymapucoló verseny leggyorsabb résztvevője, Sztojkó Jánosné, és az összesítésben győztes Böngyik Antalné is csupán néhány perccel maradt le tőle.

Makón és a környező településeken sok embernek nyújt megélhetést a hagymapucolás, ezért a nemzetközi hagymafesztiválhoz kapcsolódóan minden évben versenyt is rendeznek. Az indulók feladata, hogy a 10 kiló vöröshagymát a lehető legrövidebb idő alatt, a legjobb minőségben és a lehető legkevesebb veszteséggel megpucolják. A versenyzők szerint a könnyfacsaró zöldség gyors megtisztításához a legfontosabb a kézügyesség, az éles kés és egy kemény fadarab, amellyel folyamatosan élezni lehet a pengét. A résztvevők elmondták, hagymapucolás közben nekik is potyognak a könnyeik, a titok azonban az, hogy nem szabad a szemet dörzsölni, és így előbb-utóbb elmúlik a könnyezés. Az idei versenyre hosszú évek után újra volt távolabbról érkezett induló is. Szentgyörgyiné Varga Renáta Mosonmagyaróvárról utazott el a Maros-partra, hogy részt vegyen a megmérettetésen. Mint mondta, már több mint egy évtizede foglalkozik hagymapucolással, igaz nem makói hagymát tisztít, néhány kollégájával Ausztriában dolgozik, egy helybeli hagymatermesztő gazdaságában. A hagymatermesztésnek több évszázados hagyományai vannak Makón, a levéltári adatok alapján már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldséget a térségben. Az itteni hagyma az 1888-as brüsszeli világkiállításon különleges íz- és illatgazdagságával, és rendkívül magas szárazanyag-tartalmával világhírt vívott ki magának, és aranyérmet szerzett. A makói hagymát kedveltté tette a kereskedők előtt, hogy erős, tömör héja miatt jól szállítható és hosszú ideig eltartható, s a kitűnő földnek, a bő tavaszi esőnek és a forró nyárnak köszönhetően vetélytársainál két-három héttel korábban érik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.