Bulvár

Sérült fekete gólyát nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Sérült fekete gólyát nevelnek a Szegedi Vadasparkban

2011. augusztus 25., csütörtök
Sérült fekete gólyát nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Egy néhány hónapos sérült fekete gólyát (Ciconia nigra) ápolnak a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában.

A fiatal madarat bő egy hete Makó belvárosában találták teljesen legyöngült állapotban, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrei hozták be a szegedi állatkertbe - mondta az MTI-nek csütörtökön

Veprik Róbert

, az intézmény igazgatója. A madár rendkívül lesoványodott, bicegett és tetvek lepték, amikor bekerült a vadasparkba. Szerencsére nem törés, hanem ízületi sérülés okozza a sántikálást, amely nagyobb eséllyel gyógyítható. A gondos kezelésnek és ellátásnak köszönhetően a gólya jól van, fokozatosan gyógyul. Az igazgató közlése szerint a madarat napjában nyolcszor, tízszer kell etetni. Fajtársaival ellentétben a halat nem igazán kedveli, annál inkább szereti a fehér egereket. A sérült gólya idei kelésű, vagyis nem lehet idősebb 3-4 hónaposnál. Ezt jól mutatja, hogy a kifejlett példányokkal ellentétben csőre, lába és szeme környéke még nem vörös, hanem világos, sárgás-barnás. Gondozói bíznak benne, hogy teljesen felépül, ami feltétele a későbbi szabadon engedésének. A mentőközpontba viszonylag gyakran kerülnek sérült fehér gólyák, feketék jóval ritkábban. A sérült vagy beteg állatokat, amint lábra tudnak állni, kiengedik a vadaspark egyik tavára, ahonnan szabadon elrepülhetnek. A törött szárnyú vagy más okból röpképtelen madarak az állatkert állandó vendégei maradnak. A kifejletten 90-100 centiméteres testhosszú, másfél méteres szárnyfesztávolságú, három kilogrammos tömegű fekete gólya nem csak színében különbözik a jobban ismert fehér alapszínű rokonától. Míg az utóbbi megbékélt az ember közelségével, sőt szívesen telepedik meg a falvakban, sőt városokban is, addig a fekete gólya a háborítatlan vidékeket részesíti előnyben. Öreg erdőkben, vizek közelében szeret fészkelni, ami a legfőbb problémát jelenti a veszélyeztetettségét tekintve, hiszen egyre kevesebb az ilyen zavartalan terület. A fokozottan védett madárfajból - egy 2000-es felmérés szerint - mintegy kétszázötven költő pár él Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.