Kultúra

Re:pohár és Silent Party - bejártuk az induló SZIN-t + FOTÓK

Re:pohár és Silent Party - bejártuk az induló SZIN-t + FOTÓK

2011. augusztus 23., kedd
Re:pohár és Silent Party - bejártuk az induló SZIN-t + FOTÓK
Az augusztus 24-én, szerdán kezdődő négynapos Szegedi Ifjúsági Napokon az idén hét zenei helyszínen, több mint 150 fellépő sikeréről több mint 1300 háttérmunkás gondoskodik. A szervezőkkel bejártuk a fesztivál helyszíneit, hogy képet kapjunk arról, hogyan lakják be a fiatalok a 12 hektárnyi területet. A helyszín változatlan, a Partfürdő, ahol már napok óta folyik a lázas készülődés, építik a színpadokat, vendéglátóegységeket, más programhelyszíneket, pultokat, hogy a szegedi fesztivál idén is az ország legjobb nyárzáró bulija lehessen.Gajdán Bálint, a Szegedi Ifjúsági Ház művészeti vezetője kalauzolt körbe bennünket a hatalmas területen. Elmondta, a nagyszínpad mérete azonos a tavalyival, ahol az idén is használnak speciális portalanító anyagot, granulátumot, amit vízben oldanak fel és kipermetezik a területre. Ez egyrészt a fesztiválozók számára fontos, másrészt az énekesek is kérik, hogy portalanítsák a területet, hiszen énekelni meglehetősen nehéz porfelhőben. A környezetgazdálkodási kft. locsoló autói folyamatosan locsolnak, a felüdülni vágyók pedig igénybe vehetik a feltöltött medencéket, tusolókat, a tiszai szabad strand is működik, reggel 8-tól este 8-ig lehet strandolni.

Világzene, népzene a nagyszínpadon

A legmodernebb hangtechnika alkalmazása elősegíti, hogy a hang- és a decibelkorlátokat a szervezők be tudják tartani a fesztivál ideje alatt. A szerdai nap a világzenéé és a népzenéé. Fellép a Csík zenekar, itt lesz a Besh o droM, zárásként fellép a N.O.H.A. Tavaly már jártak Szegeden, óriási sikerük volt, ezért a szervezők úgy gondolták, velük zárják a világzenei napot. Csütörtökön az amerikai gitárzenét jártszó Wheatus mutatkozik be, pénteken érkezik Diana King, a jamaikai születésű, zenéjében az R’n’B, reggae, pop és dancehall műfajokat kiválóan ötvöző énekesnő. A jamaikai csapat nyilatkozatot kért a szervezőktől, hogy a házigazdák vállalják, nem biztosítanak számukra munkavállalást, illetve letelepedési engedélyt. Szombaton érkezik Kelis, az R’n’B díva, a másik színpadon pedig a kanadai Danko Jones lép közönség elé. Minden hazai fesztiválzenekar jelen lesz, amelyik számít valamit Magyarországon, tehát jó 4 napos buli ígérkezik a Partfürdőn. A tűző napon sétálva a szervezőkkel ellátogattunk a Tisza-parti oldalra, ahova majd a sátrak kerülnek. Mintegy 3 000-3 500 sátorhelyet alakítanak ki ezen a területen. Az egyik üres medence szintén programhelyszín, ahol este 11–ig koncertek lesznek, utána éjféltől reggel 6-ig Silent Party. Ez már tavaly is bevált, fejhallgatós diszkó, kétféle sáv közül lehet választani, kinek milyen a zenei ízlése. Vicces, amikor síri csendben táncolnak az emberek. Az idén a fülhallgatókon pici, világító zöld meg kék LED-ek lesznek, így be tudják egymást azonosítani a bulizók, ki, milyen számra ropja. A strandoknál, a medencéknél és a vízparton vízi mentők gondoskodnak a fiatalok biztonságáról. A Malátabár azért fontos helyszín, mert itt fogják újraértelmezni a sörös dobozok használatát. Akik kedvet éreznek hozzá, sörös dobozokból különböző kreációkat készíthetnek, a re:pohár használata pedig a fesztivál ökotudatos imidzsét erősíti. Egyszeri betétdíj ellenében meg lehet vásárolni a poharat, majd a buli végeztével visszaváltják. Ezáltal gyakorlatilag 30-40 százalékára csökken a fesztivál szemétkibocsátása.

Legal graffiti falfirkálóknak

A Csongrád Megyei Kormányhivatal igazságügyi szolgálatának igazgatója, Vass Márton Zsolt arról beszélt, hogy az általa képviselt intézmény és annak jogelődje immár negyedik alkalommal vesz részt a SZIN-en, a megyei és a városi rendőrkapitánysággal közösen. Céljuk, hogy közelebb kerüljenek a fiatal generációhoz, és számukra is érdekes programokkal rukkoljanak elő. Életvezetési és bűnmegelőzési tanácsadást nyújtanak, elsődleges cél a prevenció, hogy a fiatalok ne válhassanak bűncselekmények elkövetőivé vagy áldozatává. A hivatal képzett szakemberei munkájuk során megtanulták, hogyan kell a fiatalokkal kommunikálni, elsajátították a konfliktuskezelő technikákat. Lesz horgászati és halismereti bemutató, amely alternatívát kínál a fiataloknak a szabadidő hasznos és szórakoztató eltöltéséhez. Legal graffiti falakat is állítanak, ahol bárki ingyen kipróbálhatja a tehetségét a szponzorok által biztosított festőeszközökkel, Papp Dániel ezermester pedig ingyenes hennafestésre invitálja az érdeklődőket.

Milyen érzés biztonsági övvel ütközni?

A megyei rendőrkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs a SZIN biztosításáról számolt be. Azon lesznek, mondta, hogy a városlakók minél kevesebbet érezzenek az egész rendezvényből. A kerítésen belül arra ügyelnek, hogy ne jöjjön be senki illetéktelen, és ne zavarja a rendezvény sikerét, kívül pedig a SZIN-ről kilépők ne kövessenek el szabálysértést, illetve bűncselekményt közterületen. A rendőrség együttműködik a vízimentőkkel, illetőleg a vízirendőrökkel, hogy a folyóba senki se fulladjon bele, és baleset se történjen az adott partszakaszon. Bűnmegelőzési sátrat is felállítanak, ahol információkat adnak a fiataloknak, kipróbálhatják, milyen az, ha ujjlenyomatot vesznek tőlük, és megtapasztalhatják egy speciális berendezés segítségével, milyen érzés biztonsági övvel ütközni. A civil szervezetek, mint minden évben, most is jelentős létszámban vesznek részt a SZIN-en, a borászok pedig a tavalyi sikereken felbuzdulva, ugyancsak többen jönnek el. Ha valaki éppen kedvet érez az olvasáshoz, tud majd könyvet kölcsönözni és olvasni a sátrában, ugyanis a Somogyi-könyvtár is képviselteti magát a rendezvényen. A szervezőktől megtudtuk, hogy elővételben 4 500 jegy fogyott el, nagyjából annyi, mint tavaly, a fesztivál költségvetése pedig 200 millió körül van. Az idén főleg a technikán kellett spórolniuk, de ez biztos nem megy a minőség rovására. A lényeg a végére marad: egy korsó sör ára 390 forint lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.