/

Re:pohár és Silent Party – bejártuk az induló SZIN-t + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Az augusztus 24-én, szerdán kezdődő négynapos Szegedi Ifjúsági Napokon az idén hét zenei helyszínen, több mint 150 fellépő sikeréről több mint 1300 háttérmunkás gondoskodik. A szervezőkkel bejártuk a fesztivál helyszíneit, hogy képet kapjunk arról, hogyan lakják be a fiatalok a 12 hektárnyi területet.

A helyszín változatlan, a Partfürdő, ahol már napok óta folyik a lázas készülődés, építik a színpadokat, vendéglátóegységeket, más programhelyszíneket, pultokat, hogy a szegedi fesztivál idén is az ország legjobb nyárzáró bulija lehessen.Gajdán Bálint, a Szegedi Ifjúsági Ház művészeti vezetője kalauzolt körbe bennünket a hatalmas területen. Elmondta, a nagyszínpad mérete azonos a tavalyival, ahol az idén is használnak speciális portalanító anyagot, granulátumot, amit vízben oldanak fel és kipermetezik a területre. Ez egyrészt a fesztiválozók számára fontos, másrészt az énekesek is kérik, hogy portalanítsák a területet, hiszen énekelni meglehetősen nehéz porfelhőben. A környezetgazdálkodási kft. locsoló autói folyamatosan locsolnak, a felüdülni vágyók pedig igénybe vehetik a feltöltött medencéket, tusolókat, a tiszai szabad strand is működik, reggel 8-tól este 8-ig lehet strandolni.

Világzene, népzene a nagyszínpadon

A legmodernebb hangtechnika alkalmazása elősegíti, hogy a hang- és a decibelkorlátokat a szervezők be tudják tartani a fesztivál ideje alatt. A szerdai nap a világzenéé és a népzenéé. Fellép a Csík zenekar, itt lesz a Besh o droM, zárásként fellép a N.O.H.A. Tavaly már jártak Szegeden, óriási sikerük volt, ezért a szervezők úgy gondolták, velük zárják a világzenei napot. Csütörtökön az amerikai gitárzenét jártszó Wheatus mutatkozik be, pénteken érkezik Diana King, a jamaikai születésű, zenéjében az R’n’B, reggae, pop és dancehall műfajokat kiválóan ötvöző énekesnő. A jamaikai csapat nyilatkozatot kért a szervezőktől, hogy a házigazdák vállalják, nem biztosítanak számukra munkavállalást, illetve letelepedési engedélyt. Szombaton érkezik Kelis, az R’n’B díva, a másik színpadon pedig a kanadai Danko Jones lép közönség elé. Minden hazai fesztiválzenekar jelen lesz, amelyik számít valamit Magyarországon, tehát jó 4 napos buli ígérkezik a Partfürdőn.

no images were found

A tűző napon sétálva a szervezőkkel ellátogattunk a Tisza-parti oldalra, ahova majd a sátrak kerülnek. Mintegy 3 000-3 500 sátorhelyet alakítanak ki ezen a területen. Az egyik üres medence szintén programhelyszín, ahol este 11–ig koncertek lesznek, utána éjféltől reggel 6-ig Silent Party. Ez már tavaly is bevált, fejhallgatós diszkó, kétféle sáv közül lehet választani, kinek milyen a zenei ízlése. Vicces, amikor síri csendben táncolnak az emberek. Az idén a fülhallgatókon pici, világító zöld meg kék LED-ek lesznek, így be tudják egymást azonosítani a bulizók, ki, milyen számra ropja. A strandoknál, a medencéknél és a vízparton vízi mentők gondoskodnak a fiatalok biztonságáról.
A Malátabár azért fontos helyszín, mert itt fogják újraértelmezni a sörös dobozok használatát. Akik kedvet éreznek hozzá, sörös dobozokból különböző kreációkat készíthetnek, a re:pohár használata pedig a fesztivál ökotudatos imidzsét erősíti. Egyszeri betétdíj ellenében meg lehet vásárolni a poharat, majd a buli végeztével visszaváltják. Ezáltal gyakorlatilag 30-40 százalékára csökken a fesztivál szemétkibocsátása.

Legal graffiti falfirkálóknak

A Csongrád Megyei Kormányhivatal igazságügyi szolgálatának igazgatója, Vass Márton Zsolt arról beszélt, hogy az általa képviselt intézmény és annak jogelődje immár negyedik alkalommal vesz részt a SZIN-en, a megyei és a városi rendőrkapitánysággal közösen. Céljuk, hogy közelebb kerüljenek a fiatal generációhoz, és számukra is érdekes programokkal rukkoljanak elő. Életvezetési és bűnmegelőzési tanácsadást nyújtanak, elsődleges cél a prevenció, hogy a fiatalok ne válhassanak bűncselekmények elkövetőivé vagy áldozatává. A hivatal képzett szakemberei munkájuk során megtanulták, hogyan kell a fiatalokkal kommunikálni, elsajátították a konfliktuskezelő technikákat. Lesz horgászati és halismereti bemutató, amely alternatívát kínál a fiataloknak a szabadidő hasznos és szórakoztató eltöltéséhez. Legal graffiti falakat is állítanak, ahol bárki ingyen kipróbálhatja a tehetségét a szponzorok által biztosított festőeszközökkel, Papp Dániel ezermester pedig ingyenes hennafestésre invitálja az érdeklődőket.

Milyen érzés biztonsági övvel ütközni?

no images were found

A megyei rendőrkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs a SZIN biztosításáról számolt be. Azon lesznek, mondta, hogy a városlakók minél kevesebbet érezzenek az egész rendezvényből. A kerítésen belül arra ügyelnek, hogy ne jöjjön be senki illetéktelen, és ne zavarja a rendezvény sikerét, kívül pedig a SZIN-ről kilépők ne kövessenek el szabálysértést, illetve bűncselekményt közterületen. A rendőrség együttműködik a vízimentőkkel, illetőleg a vízirendőrökkel, hogy a folyóba senki se fulladjon bele, és baleset se történjen az adott partszakaszon. Bűnmegelőzési sátrat is felállítanak, ahol információkat adnak a fiataloknak, kipróbálhatják, milyen az, ha ujjlenyomatot vesznek tőlük, és megtapasztalhatják egy speciális berendezés segítségével, milyen érzés biztonsági övvel ütközni.

A civil szervezetek, mint minden évben, most is jelentős létszámban vesznek részt a SZIN-en, a borászok pedig a tavalyi sikereken felbuzdulva, ugyancsak többen jönnek el. Ha valaki éppen kedvet érez az olvasáshoz, tud majd könyvet kölcsönözni és olvasni a sátrában, ugyanis a Somogyi-könyvtár is képviselteti magát a rendezvényen.
A szervezőktől megtudtuk, hogy elővételben 4 500 jegy fogyott el, nagyjából annyi, mint tavaly, a fesztivál költségvetése pedig 200 millió körül van. Az idén főleg a technikán kellett spórolniuk, de ez biztos nem megy a minőség rovására. A lényeg a végére marad: egy korsó sör ára 390 forint lesz.

no images were found

Előző sztori

Nagy az érdeklődés az egyszerűsített honosítás iránt

Következő sztori

A totalitárius rendszerek áldozataira emlékeztek Európában