Írjon nekünk

Egyetem

Napenergiáról a biológiai kutatóközpontban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A szoláris energia hasznosításával foglalkozik az MTA Szegedi Biológiai Központjának nemzetközi nyári iskolája. A hétvégén induló, négynapos rendezvénysorozat fő témája a megújuló energiaforrások lehetőségei.

Miközben az emberiség energiaigénye gyorsan nő, egyre világosabb, hogy az energiafelhasználás mértéke és technológiája hosszabb távon a mai szinten nem tartható fenn. A “klasszikus”, fosszilis energiahordozók (olaj, gáz, szén), amiket ma túlnyomó részt használunk, a belátható jövőben kimerülnek. Ennél is fontosabb, hogy mindez beláthatatlanul súlyos, irreverzibilis károkat okozhat Földünk atmoszférájában, a tengerekben és közvetve – elsősorban a gyorsan változó éghajlat miatt – az egész bioszférában és civilizációnkban. Egyre sürgetőbb ezért, hogy megtaláljuk azokat a megoldásokat, amikkel leválthatjuk a fosszilis energiahordozókat, és egy-két évtizeden belül átálljunk ’tiszta’, környezet-kímélő, és bőségesen rendelkezésre álló, a fenntartható fejlődést biztosító energiafajtákra. A lehetséges megoldások között minden bizonnyal különösen fontos szerepet kap majd a napfény, ami mintegy hárommilliárd éve biztosítja a földi élet teljes energiaigényét, és a jövőben, ipari méretekben is gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforrásunk lehet.

A napfényenergia hasznosításának már ma is számos jól kidolgozott technikai megoldása létezik, de még több kutatásra és fejlesztésre van szükség, egyrészt ezek hatékonyságának növelése érdekében, másrészt pedig a Természetben több száz millió vagy akár több milliárd év alatt ’kikísérletezett’ folyamatok megértésére. Reális célként tűzhető ki – és világszerte nagy erőkkel folynak az ez irányú kutatások és fejlesztések -, hogy ezeknek a folyamatoknak a pontos megértésére alapozva, fejlett biotechnológiai módszerekkel vagy fizikai-kémiai eljárásokkal ötvözve megtaláljuk a napfényenergia hasznosításának legkedvezőbb módjait.

Ezzel a kérdéskörrel, a szoláris energia hasznosításának biológiai és bioinspirált, mesterséges megoldási lehetőségeivel foglalkozik az a nemzetközi nyári iskola, amelyre az MTA Szegedi Biológiai Központjában 2011. augusztus 27. és 31. között kerül sor. A rendezvényen – amelyet az Európai Biofizikai Társaságok Szövetsége (EBSA), valamint a Fotoszintézis Kutatások Nemzetközi Társasága (ISPR) is támogat – neves hazai és rangos külföldi (amerikai, ausztrál, kínai és nyugat-európai) előadók részvételével tekintik át a kutatások jelenlegi állását és jövőbeli irányait, utat mutatva és perspektívát nyitva a terület iránt érdeklődő hazai és külföldi doktoranduszok és fiatal kutatók számára. A rendezők 16 országból összesen mintegy hatvan hallgató részvételére számítanak. Az angol nyelvű előadások nyilvánosak – az előadás-sorozat programja és a gyakorlati bemutatókat is tartalmazó iskola teljes programja megtalálható a http://www.artificialphotosynthesis.eu/solarschool/ honlapon.

Egyetem

Karbonlábnyomot számítanak az SZTE-n

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Tanulmányi és Információs Központ épületére vonatkozóan.

Tovább olvasom

Egyetem

A honvédelmi tárcával köt együttműködési megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Önkéntes Tartalékos Rendszer működtetéséhez szükséges humán és anyagi erőforrások optimalizált felhasználásának érdekében.

Tovább olvasom

Egyetem

A bölcsészkaron is láthatók a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott alkotásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Április elsejéig várja látogatóit.

Tovább olvasom

Aktuál