Egyetem

Napenergiáról a biológiai kutatóközpontban

Napenergiáról a biológiai kutatóközpontban

2011. augusztus 26., péntek
Napenergiáról a biológiai kutatóközpontban

A szoláris energia hasznosításával foglalkozik az MTA Szegedi Biológiai Központjának nemzetközi nyári iskolája. A hétvégén induló, négynapos rendezvénysorozat fő témája a megújuló energiaforrások lehetőségei.

Miközben az emberiség energiaigénye gyorsan nő, egyre világosabb, hogy az energiafelhasználás mértéke és technológiája hosszabb távon a mai szinten nem tartható fenn. A "klasszikus", fosszilis energiahordozók (olaj, gáz, szén), amiket ma túlnyomó részt használunk, a belátható jövőben kimerülnek. Ennél is fontosabb, hogy mindez beláthatatlanul súlyos, irreverzibilis károkat okozhat Földünk atmoszférájában, a tengerekben és közvetve – elsősorban a gyorsan változó éghajlat miatt – az egész bioszférában és civilizációnkban. Egyre sürgetőbb ezért, hogy megtaláljuk azokat a megoldásokat, amikkel leválthatjuk a fosszilis energiahordozókat, és egy-két évtizeden belül átálljunk ’tiszta’, környezet-kímélő, és bőségesen rendelkezésre álló, a fenntartható fejlődést biztosító energiafajtákra. A lehetséges megoldások között minden bizonnyal különösen fontos szerepet kap majd a napfény, ami mintegy hárommilliárd éve biztosítja a földi élet teljes energiaigényét, és a jövőben, ipari méretekben is gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforrásunk lehet. A napfényenergia hasznosításának már ma is számos jól kidolgozott technikai megoldása létezik, de még több kutatásra és fejlesztésre van szükség, egyrészt ezek hatékonyságának növelése érdekében, másrészt pedig a Természetben több száz millió vagy akár több milliárd év alatt ’kikísérletezett’ folyamatok megértésére. Reális célként tűzhető ki – és világszerte nagy erőkkel folynak az ez irányú kutatások és fejlesztések -, hogy ezeknek a folyamatoknak a pontos megértésére alapozva, fejlett biotechnológiai módszerekkel vagy fizikai-kémiai eljárásokkal ötvözve megtaláljuk a napfényenergia hasznosításának legkedvezőbb módjait. Ezzel a kérdéskörrel, a szoláris energia hasznosításának biológiai és bioinspirált, mesterséges megoldási lehetőségeivel foglalkozik az a nemzetközi nyári iskola, amelyre az MTA Szegedi Biológiai Központjában 2011. augusztus 27. és 31. között kerül sor. A rendezvényen - amelyet az Európai Biofizikai Társaságok Szövetsége (EBSA), valamint a Fotoszintézis Kutatások Nemzetközi Társasága (ISPR) is támogat – neves hazai és rangos külföldi (amerikai, ausztrál, kínai és nyugat-európai) előadók részvételével tekintik át a kutatások jelenlegi állását és jövőbeli irányait, utat mutatva és perspektívát nyitva a terület iránt érdeklődő hazai és külföldi doktoranduszok és fiatal kutatók számára. A rendezők 16 országból összesen mintegy hatvan hallgató részvételére számítanak. Az angol nyelvű előadások nyilvánosak – az előadás-sorozat programja és a gyakorlati bemutatókat is tartalmazó iskola teljes programja megtalálható a

http://www.artificialphotosynthesis.eu/solarschool/

honlapon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.