Közélet

Ligetfesztivál, csak most az egyszer + FOTÓK

Ligetfesztivál, csak most az egyszer + FOTÓK

2011. augusztus 18., csütörtök
Ligetfesztivál, csak most az egyszer + FOTÓK
Nem is sörfesztivál, nem is grillfesztivál - Ligetfesztivál. Ez kezdődött szerdán az újszegedi Erzsébet ligetben, és ha az égiek is úgy akarják, öt napig, vasárnapig tart a cifra sokadalom. Délután 4 órakor még csak néhány kíváncsiskodó érdeklődött az események iránt, estére azonban már biztosan megtelik a liget, hiszen a finomabbnál finomabb ételeket és italokat kínáló árusok felkészülve várják a vásárlók legnagyobb rohamát is. Kozák Pál, a Stefánia Catering Kft. ügyvezetője, a rendezvény szervezőtője elárulta, csak a villamosprojektnek köszönhető a mostani rendezvény. Eddig ugyanis a Ligetben sör- vagy grillfesztivált szoktak szervezni, a rakpartot azonban augusztus 20-ára csak délután 4-től éjfélig zárják le, az árusoknak nem érte meg ennyi időre kivonulni, így a városi ünnepséget is ki kellett hozni Újszegedre. A szervezők így nem tudtak saját fesztivált összehozni, hiszen az államalapítás ünnepe a város programja, érvel Kozák Pál, ezért találták ki azt, hogy a mostani bulit Ligetfesztiválnak nevezik el. Ez most egyedi és megismételhetetlen, csak most lesz, és soha többet.

Magyar ízek és disznóságok

Az ötnapos fesztivál gazdag programot kínál minden érdeklődő számára, szerdán az Indigó együttes lépett fel, csütörtökön a Hooligans, pénteken Balázs Pali ígér fergeteges utcabált, szombaton a Szegedi Városkép Kft. szervezésében a Piramis mutatkozik be a közönségnek, vasárnap pedig az Irigy Hónaljmirigy-koncert zárja a sort. Ezenkívül szegedi tánccsoportok lépnek fel, különböző divatbemutatókat tartanak, a lakók nyugalma miatt este 10-ig vannak koncertek, utána már csak a vendéglátóegységek tartanak nyitva. A hétvége a gyerekeknek kedvez, számukra lesz arcfestés, kézműves sátor, jurtát állítanak fel, ahol íjászok tartanak bemutatót, s bepillantást engednek a magyar pusztai életmódba. Kozák Pál elmondta, az idei fesztiválon ötvenféle csapolt sört lehet majd kóstolni, és ötven árus kínálja a legkülönfélébb portékáját. Olimpiai bajnok mesterszakácsok készítenek grillételeket, nagyon különleges specialitást is megkóstolhatnak az ínyencek: a faszénen sült harcsát, de a kolbásztól a malacig, a kürtös kalácstól a lángosig, a magyar ízek kedvelői sem maradnak éhen. A szervezők bíznak a jó időben és sok vendéget várnak. Amire még nagyon büszkék, a fesztivál ideje alatt megvalósítják a szelektív hulladékgyűjtést. Két kukát raktak ki, az egyikbe a látogatók a műanyag hulladékot gyűjtik, a másikba pedig a kommunális szemetet.

Szittya pita a kemencéből

A nagyszínpad előtti téren dübörög a zene, éppen a ’70-es, ’80-as évek örökzöldjeit zúzzák a fiúk, kommunikálni szinte csak jelbeszéd segítségével lehetséges. A szellemes nevű Szittya Pita Bt. sátrából áradó illatok szinte odavonzanak. A hagyományos módon előállított, helyben dagasztott kenyértésztából kemencés kenyérlángost készítő, népviseletbe öltözött három kerepesi fiatal kézügyessége lenyűgöző. Balog Gyula röviden ismerteti a cég profilját, majd elmondja, milyen finomságokat kínálnak: készítenek töpörtyűs, sajtos, császárszalonnás, kapros-túrós, kolbászos ízesítésű kenyérlángost. Megtudjuk, hogy a kenyérlángos-árusok általában hozott vagy mirelit tésztából dolgoznak, ők helyben végzik a dagasztást, nyújtást. Fa tüzelésű kemencében készítik elő a kenyeret, majd rásütik a feltétet. Balog Gyula elmondja, nem először vannak Szegeden, minden nagyobb rendezvényre ellátogatnak, tetszik neki a város. Esti borozás, sörözés után szeretik az emberek az általuk kínált finomságokat. Egyelőre még nincs tumultus, bírják az iramot, s reméli az időjárás is kedvez majd a fesztiválozóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.