Kultúra

Kolozsvári Magyar Napok Erdélyben

Kolozsvári Magyar Napok Erdélyben

2011. augusztus 15., hétfő
Kolozsvári Magyar Napok Erdélyben

A romániai magyarság közös rendezvényeként kezdődtek meg hétfőn a Kolozsvári Magyar Napok, amelynek szervezésében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) együttesen vett részt a történelmi magyar egyházakkal és a civil szervezetekkel.

Az augusztus 21-ig tartó, másodszorra megrendezett kulturális eseménysorozat legfőbb tartalmi üzenetei a "nulladik napon", vasárnap este hangzottak el a Magyar Opera épületében, ahol

Haáz Sándor

karmester vezetésével a Szentegyházai Gyermekfilharmónia szerepelt. Az összetartozás érzésének erősítése miatt a kolozsvári magyaroknak szükségük van erre a rendezvényre - állapította meg Kelemen Hunor kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke üzenetében, amelyet a konferanszié szerepét ellátó

Sebesi Karen Attila

tolmácsolt. "Legyenek ezek a napok politikamentesek, hiszen azt, amit a kolozsvári magyarok akarnak, egyesek túlpolitizálják. A kolozsvári magyarok nem akarnak mást, csak itt élni, és kultúrájukat megőrizni" – fejtette ki Kelemen Hunor. A miniszter emlékeztetett a legutóbbi időszak kolozsvári konfliktusaira. "Nem engedhetjük meg, hogy a felújított Mátyás király szoborcsoport és a Szent Mihály-templom közelében zajos eseményeket és sörfesztiválokat, továbbá zöldségpiacot szervezzenek". Utalt a jövőre esedékes polgármester-választásra, amely szerinte az összefogás próbaköve lesz, legfőbb tétje pedig az - fogalmazott -, hogy a magyarság felsorakozzon egy jelölt mögé.

Tőkés László

, az Európai Parlament alelnöke az EMNT elnöke beszédében hangsúlyozta: a

Mátyás király

szoborcsoport elé helyezett Iorga-tábla (amely

Nicolae Iorga

román történész magyarokat sértő idézetét tartalmazza, a tud.), a Házsongárdi temetőben folyamatosan elkövetett sírgyalázások, a verespataki ciántechnológia bevezetése mint "Európa tagadását" jelenti. Tőkés emlékeztetett, hogy a Kolozsvári Magyar Napokat az RMDSZ, az EMNT, a történelmi magyar egyházak és a civil szervezetek közösen szervezték meg, és ily módon szerinte a kolozsvári magyarok önazonosságának a visszaadását szolgálja.

Máté András Levente

, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke úgy vélekedett: a Kolozsvári Magyar Napok az összetartozást, a közös nyelvet és hagyományt jelképezik. "Büszke vagyok arra, hogy Mátyás király szülővárosa Erdély kulturális fővárosa" - jelentette ki. Úgy vélte: nem szabad hagyni, hogy a politikai szempontok felülírják a kolozsvári magyarság érdekeit.

Szilágyi Mátyás

, Magyarország kolozsvári főkonzulja úgy fogalmazott: kolozsvári magyarnak lenni különleges minőséget jelent. Kifejezte tiszteletét azok iránt, akik magyarságukat megtartották, és továbbadták utódaiknak. Az anyaország határain túl rekedt magyarság által most könnyített eljárással megszerezhető magyar állampolgárságról a főkonzul azt mondta: kilencvenéves adósságot törlesztenek ezzel a jogszabállyal. A rendezvénysorozat teljes programja megtalálható a www.magyarnapok.ro című honlapon, amelynek a román nyelvű változatát is üzembe helyezték a www.zilelemaghiare.ro cím alatt. A rendezvénysorozat szervezésében több mint 150 önkéntes vesz részt. Társszervezőkként tevékenykedik a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), valamint a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT). A programok megrendezésében 60 országos és helyi civil szervezet működik közre. A Kolozsvári Magyar Napok jelenleg 39 támogatóval (köztük magáncégekkel, magyar és román állami intézményekkel) és 19 médiapartnerrel rendelkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.