Kultúra

Hódítanak a dizájner drogok + VIDEÓ

Hódítanak a dizájner drogok + VIDEÓ

2011. augusztus 1., hétfő
Hódítanak a dizájner drogok + VIDEÓ

Eltemették Amy Winehouse-t, a kivételes tehetségű, többszörös Grammy-díjjal kitüntetett énekesnőt. A 27 éves művész haláláért vélhetően elsősorban életmódja a felelős, évek óta ivott és kábítószerezett. Életvitele másokra is káros lehet: a fiatalok gyakran normakövetőek, és átveszik az általuk példaképnek tartott személy káros szokásait is.

"A popsztárok, színészek mindig is hatással voltak a fiatalokra" - mondta a Telin TV-nek

Arany Zoltán

, a Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetője. "Mint tudjuk, a drog mellett az alkohol is komoly problémát jelent. Ez csak fokozódik, ha a kettőt egyszerre használjuk, ezek fokozzák egymás hatását is. Sok jelenleg is kapható, legálisan megszerezhető kábítószernek nem is ismerjük a hatását, illetve a származását." Nem is kell komoly utánajárás bizonyos kábítószerek beszerzéséhez, akár az internetről is megrendelhetőek. "Ezek az úgynevezett dizájner drogok, és körülbelül másfél éve jutottak el Magyarországra. Összetételüket tekintve ugyan legális szereknek minősülnek, hatásuk mégis kábító, bódító, nagyobb mennyiségben pedig ugyanúgy veszélyesek lehetnek." A legálisan is beszerezhető pszichoaktív szerek elsősorban a fiatalok körében hódítanak. Közkedvelt, mert könnyű beszerezni, olcsó és a fiatalok egyfajta divathóbort miatt is beszedik, csak hogy ne lógjanak ki a sorból. A mefedron a legnépszerűbb új anyag, ami egyre inkább kiszorítja a diszkódrogok ősatyjának számító extasyt is. "Havonta, sőt néha hetente kerül valamilyen új drog a piacra. Nem tudjuk az összetételét, a hatásfokát, így azzal sem lehetünk tisztában, hogy mennyire káros" - nyilatkozta Arany Zoltán. A dizájner drogok többnyire nem emberi fogyasztásra készültek. Egészen elképesztő anyagoktól is kábulatba lehet kerülni, sok növényi tápsóként, fürdősóként van hirdetve, de akár "múzeumi mintapéldány" címszóval is rendelhetünk magunknak. "A drogcentrum speciális ellátási metódusokat dolgozott ki, januártól beindult a partiszerviz-szolgáltatás - ez azt jelenti hogy bizonyos szórakozóhelyeken fixen ott vagyunk az éjszakában, de járjuk a kocsmákat, és a Tisza-partot is. Megelőző előadásokat tartunk, és ha segítség kell, akkor is lehet ránk számítani" - tette hozzá a centrum vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.