Közélet

Három városban lesz tűzijáték huszadikán

Három városban lesz tűzijáték huszadikán

2011. augusztus 19., péntek
Három városban lesz tűzijáték huszadikán

Idén az ország három városában - Budapesten, Baján és Debrecenben - is lesz állami tűzijáték az augusztus 20-i ünnep alkalmából; van, ahol már pénteken elkezdődnek a programok, de szombaton majdnem minden nagyobb városban lesznek rendezvények.

A fővárosban már pénteken megkezdődnek az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó állami rendezvények, továbbá lesz a városban utcabál, étel- és borkóstolás és több koncert. Szombat reggel a hivatalos ünnepség a zászlófelvonással kezdődik a Kossuth Lajos téren, ezután következik a tisztavatás a Hősök terén; beszédet mond

Schmitt Pál

és

Hende Csaba

honvédelmi miniszter. Napközben a Lánchíd két oldalán, a Duna-parton táncbemutatók, bábelőadások és koncertek lesznek, majd a vízi és légi bemutatót és motorcsónakversenyt is tartanak a Dunán. A tűzijáték szombat este 9 órakor kezdődik; négy helyről összesen 16 ezer rakétát lőnek fel a fővárosban a félórás műsor alatt. A tűzijáték után kapcsolják fel a Parlament új díszvilágítását. A tűzijátékot két cég, a Pyro-1 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Mafracht Kft. közösen szervezi, az ő feladatuk a zenei kompozíció és logisztika biztosítása Budapesten, Debrecenben és Baján. A tűzijátékok összköltsége 132,5 millió forint. Az augusztus 20-i rendezvények biztonságát az operatív törzs, illetve a központi bázis felügyeli a teljes ünnepi program alatt. Az operatív törzset Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vezeti, aki rendkívüli helyzet esetén a rendezvény megszakításáról is dönt. A mentők az egészségi kockázatok elkerülése érdekében arra kérik a lakosságot, hogy ünnepi programjaikat igazítsák az orvosmeteorológiai előrejelzésekhez, hőség esetén igyanak sok folyadékot, öltözzenek szellős, természetes anyagból készült ruhákba. Baján szombat délelőtt utcazenész-fesztivált, délután lovagi tornát rendeznek, este pedig koncertet és a tűzijátékot tartják meg. Debrecenben szombaton a virágkarnevállal kezdődik az ünneplés, majd autós és biciklis felvonulás, kulturális programok, majd este a tűzijáték után utcabál lesz. Számos program lesz Agárdon, a Balaton partján, Egerben, Hollókőn, a Hortobágyon, Nagyvázsonyban, Ópusztaszeren, Sárváron és Zalakaroson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.