Bulvár

Egy lenyelt üdítős kupak veszélyeztette a szegedi emufióka életét

Egy lenyelt üdítős kupak veszélyeztette a szegedi emufióka életét

2011. augusztus 4., csütörtök
Egy lenyelt üdítős kupak veszélyeztette a szegedi emufióka életét

Egy lenyelt üdítőskupak és egy barackmag veszélyeztette az egyik áprilisban kikelt szegedi emufióka életét; az idegen tárgyakat műtéttel kellett eltávolítani a fiatal futómadár gyomrából.

A gondozók arra lettek figyelmesek, hogy az egyik emucsibe megbetegedett, valamiért nehezen nyelt, ezért az állatkert orvosa,

Szőke István

megröntgenezte – mondta

Endrédi Lajos

, a Szegedi Vadaspark munkatársa az MTI-nek. A vizsgálat nyomán kiderült, két olyan tárgy is a madár gyomrába került, amellyel elméletileg nem találkozhatott volna a kis emu, és csak látogató adhatott neki: egy barackmag és egy műanyag üdítőskupak. Az idegen testek a fájdalom és kellemetlenség mellett a béltartalom továbbításának zavarát és felszívódási problémákat okozottak az állatnak. A tárgyakat műtéttel, altatásban kellett az emufiókából eltávolítani. A fióka a körülményekhez képest jól van, gondozói bíznak benne, hogy sikerül átvészelnie a komoly beavatkozást. A Szegedi Vadasparkban a látogatók nem etethetik az állatokat. Ennek egyik oka, hogy lehetetlen ellenőrizni, hogy a vendégek milyen minőségű és mennyiségű takarmányt adnak az állatoknak. Emellett az etetés jelentős egészségügyi kockázattal is jár: az ember is megfertőződhet, de gyakoribb, hogy a madarak vagy emlősök kapnak el valamit a vendégektől, különösen a kis karmosmajmok érzékenyek a betegségekre. Az etetés során előfordulhat a látogatók sérülésével járó harapás is, s az is megtörténhet, hogy az állatok összeverekednek egy-egy falaton. A vendégek ugyanis gyakran kifejezetten a gyengébb, alacsonyabb rangú állatoknak próbálnak kedvezni, amely kiválthatja a domináns egyedek agresszióját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.