Közélet

Egész napos iskola a közoktatási törvényben?

Egész napos iskola a közoktatási törvényben?

2011. augusztus 31., szerda
Egész napos iskola a közoktatási törvényben?

Bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt pedagógus-óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését - egyebek között ezeket tartalmazza a készülő nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója, amely a Magyar Nemzet birtokába került.

A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint a koncepció kedden átment a közigazgatási államtitkári egyeztetésen és szerdai ülésén tárgyal róla a kormány. Az egész napos iskola bevezetését alsó tagozaton már régóta szorgalmazza a Fidesz, amely elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában-nevelésében jelentene áttörést. A felső tagozatra való kiterjesztés azonban merőben új elem. A koncepció szerint alsó tagozaton a nevelés-oktatás egész napos keretben folyik, és összevont osztályokban is történhet. A felső tagozat feladata a nevelés, a kompetenciák fejlesztése és a mindennapos testmozgás mellett ugyanakkor már a szaktárgyi tanulmányokba való fokozatos bevezetés, valamint felkészítés a középfokú tanulmányokra. A tervezet ezért a felső tagozatos oktatást is egész napos keretben képzeli el, ugyanakkor leszögezi, hogy a délutáni foglalkoztatásokról a tanuló szülői kérésre, igazgatói engedéllyel távol maradhat - ismerteti a Magyar Nemzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.