Szlovákia: csak magánterületen lehet magyar tábla

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Továbbra is csak szlovákul írható ki a szlovákiai településrészek neve.

Annak ellenére, hogy sok dél-szlovákiai magyarlakta településen sok lakónegyednek nincs hagyományos szlovák neve, a kisebbségi nyelvhasználati
törvény és a települések neveinek kiírását szabályozó táblatörvényhez készülő kormányrendelet nem rendelkezik a településrészek tábláiról – írja az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.
A kisebbségi nyelvhasználati törvény eredeti javaslatában szerepelt a településrészek nevének kiírása, a tárcaközi egyeztetésre elküldött dokumentumból azonban kimaradt ez a rész – nyilatkozta a lapnak Juhász László, a szlovák kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője, hozzátéve, hogy belügyminisztériumi rendelet szabályozza a városrészek névtábláit
Az Új Szó cikkéből kiderül, hogy magyar nyelvű településrész-tábla kihelyezése egyelőre csak magánterületen lehetséges. A lap példaként említi a Komáromi járásban található, Dunaradványhoz (Radvan nad Dunajom) tartozó Zsitvatőt (Zitava), ahol a település első lakóházának kerítésén helyezték el a magyar elnevezést.

Előző sztori

Megfékezték a lángokat a makói fürdőnél (FRISSÍTVE) + VIDEÓ, FOTÓK

Következő sztori

Schmitt Pál egységet vár az erdélyi pártoktól