Gazdaság

Az ipari termelés júniusban 1,4 százalékkal csökkent

Az ipari termelés júniusban 1,4 százalékkal csökkent

2011. augusztus 5., péntek
Az ipari termelés júniusban 1,4 százalékkal csökkent

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent, munkanaphatástól megtisztítva 1,0 százalékkal nőtt júniusban az előzetes adatok szerint - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A kiigazítatlan éves adat 2009. novembere óta először jelez csökkenést.

Az első félévben 8,1 százalékkal bővült az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónappal összevetve júniusban 0,6 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés az előző havi 0,7 százalékos zsugorodást követően. Májusban még árnyalatnyit gyorsult az ipari termelés növekedése: kiigazítatlan adatok szerint az előző havi 7,0 százalékos emelkedés után 7,3 százalékkal bővült a termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. Munkanaphatástól megtisztítva viszont 2,3 százalékosra lassult az ipari kibocsátás növekedése az április 9,6 százalékos ütemről. Tavaly júniusban az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 15,7 százalékkal nőtt, amivel nem hozta be a 2009 júniusi 18,8 százalékos visszaesést, azaz még mindig elmaradt a 2008 júniusi teljesítményétől. A munkanappal korrigált tavaly júniusi ipari termelés 13 százalékos növekedést mutatott. Az ipari termelés részletes júniusi adatait augusztus 12-én teszi közzé a KSH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.