Egészség

Anyai "gondoskodás" cigarettával a kézben

Anyai "gondoskodás" cigarettával a kézben

2011. augusztus 27., szombat
Anyai "gondoskodás" cigarettával a kézben

Már nem is számoltam, hányadik, babakocsit tologató, dohányzó nő mellett mentem el az utcán, amikor végleg betelt nálam a pohár.

Megszólítottam a csecsemőre füstöt fújó „kedves” anyukát, mert annyira elhatalmasodott bennem akkorra már a düh ezzel a jelenséggel kapcsolatban, hogy képtelen voltam szó nélkül megállni a történteket. A kismama nagy, boci szemekkel pislogott rám, amikor elkezdtem magyarázni, miért is káros az a pici csecsemőnek, ha az arcába a mamája füstöt fúj, vagy nikotinos tejjel szoptatja. Szemlátomást semmit sem tudott ezekről a dolgokról… A legtöbb terhes nő – tapasztalataim szerint – úgy van a dohányzás kérdésével a várandósság ideje alatt, hogy a mértékkel szívott bagó úgysem árthat a magzatnak. A kismama a szülést követően - ha látszólag semmiféle betegséggel nem sikerült megajándékoznia újszülött gyermekét – folytatja a füstölést, nem számolva azzal, hogy nemcsak a passzív dohányzás ártalmainak teszi ki csecsemőjét, hanem „mérgezett” tejével számos egyéb betegséget kiválthat fejlődő gyermekéből. A maradék százalék egyszerűen képtelen felfogni – talán kognitív képességeik csekély szintje miatt – mit is jelent a passzív dohányzás, vagy a terhesség és szoptatás ideje alatt való rágyújtás. A következőkben a veszélyekre hívnám fel a figyelmet. Reményeim szerint a cikket olvasó kismamák elgondolkodnak, esetlegesen megijednek (mert van miért!), netalántán tesznek is azért, hogy megvédjék gyermekük egészségét. De ha egy jót akaró ismerős, vagy barát szól az érintettnek, talán az is már elegendő ahhoz, hogy elinduljon valamiféle pozitív változás. Saját egészségünket úgy romboljuk, károsítjuk, ahogyan akarjuk. Szívünk joga. Amikor azonban egy másik életért is felelősekké válunk, már nem dönthetünk egyoldalúan. Biztosítanunk kell a fejlődő szervezetnek egy olyan egészséges környezetet, amelyben biztonsággal növekedhet, mellékhatások nélkül. Miután megszületik, egyébként is egy csomó veszély fenyegeti fejlődését és egészségét, nem lehetünk annyira korlátoltak, hogy mi magunk egy eleve gyengébb immunrendszerrel és a dohányzás okozta mellékhatásokkal indítjuk útnak őt (hozzuk világra), hogy aztán még a legkisebb betegségeket is nagy harcok árán tudja csak legyőzni, ne adj’ Isten beszédfejlődési zavar lépjen fel nála – és még sorolhatnánk. A magzat és a csecsemők, kisgyermekek ugyanis sokkal érzékenyebben és gyorsabban reagálnak a dohányzás okozta káros hatásokra, mint mi, felnőttek. Lássuk, miért nem szabad dohányoznia a kismamának sem a várandósság, sem a szoptatás ideje alatt, valamint hogy miért kellene kerülnie a füstös helyeken való tartózkodást.

A terhesség alatti dohányzás következményei:

A terhesség alatti dohányzás következtében a méhen átfolyó vér mennyisége jelentősen lecsökken, miközben a vér oxigéntartalma a megszokottnál jóval alacsonyabb. Ennek köszönhetően egy oxigénhiányos kamrában küzdő magzat az életben maradásért harcol az anyaméhben.

További következmények:

- kis születési súly - koraszülés - lepényleválás - oxigénhiányos állapot létrejötte születéskor - mindenféle környezeti hatással szembeni túlérzékenység - a születést követő 5 évben MÁSFÉLSZERESÉRE nő annak a kockázata, hogy a gyermeknél asztma alakul ki! - leánymagzat esetén károsodnak a petesejtek is! - a sejtek energiatermelő egysége is károsodik, amit mitochondriumnak nevezünk. Ez azért lényeges, mert a mitochondrium tartalmazza azokat a fontos DNS molekulákat, amelyeket kizárólag az anya részéről örökölnek a későbbi utódok. Tehát ha a leánymagzat édesanyja dohányzik terhessége alatt, azzal unokáinak egészséges sejtjeit is kockára teszi. Vajon megéri? - a magzati sejtsérülések következményeként (amelyet még mindig a dohányzás okoz terhesség alatt) kialakulhat leukémia, akár fiatal gyermekkorban, akár később. Ha a szülés után is folytatódik a dohányzás: - a nikotin rendkívül gyorsan átmegy az anyatejbe, így közvetlenül bejut a csecsemő szervezetébe. - a csecsemő immun – és idegrendszere fejlődésben van, tehát az őt ért káros ingerekre sokkal érzékenyebben reagál, mint egy felnőtt szervezete! - a baba fejlődése lelassul - idegrendszeri károsodások léphetnek fel - később kezd el beszélni, szellemi fejlődése is lassabb lesz - viselkedészavarok, alacsonyabb intelligenciahányados, diszlexia, beszédzavar, tanulási nehézségek léphetnek fel. - gyakrabban és hosszabb ideig tartó betegségek, főként légúti megbetegedések tekintetében. A lista korántsem teljes, a cigaretta letételéhez azonban vélhetőleg elegendő ez a kisebb felsorolás is.

Passzív dohányzás:

A passzív dohányzás ugyanolyan káros a magzatra és a csecsemőre is, mintha az édesanyja szívná a cigarettát. Ezért kerülni kell a kismamának, később a kisgyermeknek a füstös helyeken való tartózkodást. A témában számos tudományos igényű cikk látott már napvilágot, érdemes tehát a „milyen tipegő a divat napjainkban” témakörén túllépve erre is időt szánni, ha dohányosok vagyunk, s gyermeket szeretnénk, vagy már terhesek illetve kismamák vagyunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.