Közélet

Állampolgársági eskü várakozással Szegeden

Állampolgársági eskü várakozással Szegeden

2011. augusztus 5., péntek
Állampolgársági eskü várakozással Szegeden

Az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése óta jelentősen nőtt az esküt tevők száma Szegeden, első alkalommal májusban 103-an lettek magyar állampolgárok a városban. Legutóbb augusztus negyedikén 233-an esküdtek hűséget a magyar hazának, ami rekordnak számít. Közülük többen is a hosszas várakozásra és az ünnepélyesség hiányára panaszkodtak szerkesztőségünknél.

Felháborodva keresték fel szerkesztőségünket többen is azok közül, akik augusztus 4-én tették le a magyar állampolgársági esküt a szegedi városházán. Hosszasan várakoztatták a vendégeket, majd gyorsan lezavarták az egészet – mesélték. Több résztvevő is arról számolt be, hogy

Solymos László

alpolgármester sajnálatosnak nevezte, hogy mivel sokan tesznek esküt, nem tudtak rá rendesen felkészülni. A székelyföldi származású, immár közel húsz éve magyar állampolgár

Hatos Árpád

felesége is csütörtökön tett esküt a városházán, ő másfél órás várakozásról számolt be portálunknak. Kérdésünkre Solymos László elmondta, összesen 233-an tettek esküt augusztus 4-én, ami rekordnak számít. Az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése előtt átlagosan 100 új állampolgár tett esküt havonta, azóta átlagosan 160-180 fő veszi át az állampolgárságot igazoló dokumentumot Szegeden. Az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy minden hónap első csütörtökjén tartják az eskütételeket, melyek délután kettőkor kezdődnek. Az érintetteket azonban fél egy körülre hívják be a polgármesteri hivatalba, hiszen iratokat kell aláírnia mindenkinek, vagyis az eskütétel előtti várakozásnak ez az oka. „Hogy lehet olyat mondani, hogy 'sajnos', hogy ilyen sokan kérték az állampolgárságot! 1944-ben nem mondták, hogy sajnos, amikor a székelyeket és a vajdasági magyarokat elvitték a frontra” – fakadt ki Hatos Árpád. Erre reagálva Solymos leszögezte, hogy az ünnepség végén valóban elnézést kért mindenkitől, de nem azért, amit a résztvevők állítanak. A díszterem zsúfolt volt, s mivel mindenkit egyesével szólítanak ki, úgy adva át nekik az állampolgárságról szóló dokumentumot, ez 233 résztvevő esetében valóban hosszadalmas. Megjegyezte, hogy a meghívottak közel fele meg sem várta míg mindenki átveszi az iratot. „Ilyen alkalom egyszer van az ember életében, ez egy ünnep azoknak, akik ki tudja mióta várták már, hogy ismét magyar állampolgárok lehessenek” – fogalmazott. Hozzátette, köszönettel tartoznak a köztársasági elnöknek, hogy aláírta az állampolgársági kérvényeket, de Szegedtől nem ezt várták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.