Közélet

A totalitárius rendszerek áldozataira emlékeztek Európában

A totalitárius rendszerek áldozataira emlékeztek Európában

2011. augusztus 23., kedd
A totalitárius rendszerek áldozataira emlékeztek Európában

Először emlékeztek kormányzati szinten is közösen az Európai Unió tagállamai a totalitárius rendszerek áldozatairól kedden; Navracsics Tibor szerint Magyarország a totalitarizmus áldozatainak kárpótlása és rehabilitációjuk tekintetében is jó eredményeket ért el; az MSZP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is megemlékezett az eseményről.

Első alkalommal történik meg, hogy az Európai Unió tagállamai kormányzati szinten is közösen emlékeznek meg a totalitárius rendszerek áldozatairól - hangsúlyozta a totalitarizmus áldozatainak emléknapján, a Varsói Felkelés Múzeumában rendezett nemzetközi konferencián az MTI-nek nyilatkozva

Navracsics Tibor

miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A 2011. első félévi magyar uniós igazságügyi elnökség kezdeményezésére létrejött eseményen 16 európai - köztük a horvát - igazságügyi miniszter vagy magas rangú igazságügyi illetékes vett részt. Közös nyilatkozatot írtak alá arról, hogy felelősséggel viseltetnek a totalitárius rendszerek áldozatai iránt, valamint azért, hogy hasonló cselekmények soha többé ne fordulhassanak elő. Az emléknapot - részben szintén magyar kezdeményezésre - augusztus 23-án tartják, azon a napon, amikor a náci Németország és a sztálini Szovjetunió 1939-ben Moszkvában aláírta a Molotov-Ribbentrop paktumot, amelynek titkos záradékában megegyeztek kelet-európai érdekszférájuk határaiban. Ez lett a közvetlen előzménye a Lengyelország német megtámadásával néhány nap múlva kirobbanó II. világháborúnak. A konferencián bejátszották

Viviane Redingnek

, az Európai Bizottság alelnökének videoüzenetét, amelyben az igazságügyi biztos hangsúlyozta, hogy az emlékezés minden európai közös öröksége és kötelessége.

Krzysztof Kwiatkowski

, a házigazda Lengyelország igazságügyi minisztere arról beszélt, hogy az igazság, az igazságosság és az emlékezés az a három pillér, amelyre építkezve elkerülhető a totalitárius rendszerek megismétlődése. Navracsics Tibor felszólalásában kiemelte: olyan Európára van szükség, amely közös értékeken alapul. Első helyen említette a demokrácia kultúráját, a jogállamiságot, nyitott társadalmat. Hangsúlyozta, hogy segíteni kell azokat az országokat, amelyek ma is küzdenek a totalitarizmus ellen. Nagyon fontosnak nevezte a következő nemzedékek demokráciára, demokratikus kultúrára nevelését. A Varsói Nyilatkozatban, amelyet a konferencián más elfoglaltsága miatt részt venni nem tudó

Jerzy Buzek

, az Európai Parlament elnöke már előre aláírt, a résztvevők kinyilvánították, hogy támogatják az Európai Emlékezés és Lelkiismeret Platformjának létrehozását, amely a XX. századi Európa két totalitárius rendszere, a fasizmus és a kommunizmus feldolgozásával foglalkozik majd.

Fel kell tárni a teljes igazságot

Navracsics Tibor az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Magyarország a totalitarizmus áldozatainak kárpótlása és rehabilitációjuk tekintetében is jó eredményeket ért el. "A megbeszélések során is többen kérték tanácsunkat, én pedig felajánlottam mindenkinek a segítségünket, akár a budapesti Terror Háza mintájára történő feldolgozás, a kutatómunka, hálózat kiépítése, akár a jogszabályalkotás területén". Magyarországnak ezen a téren Közép-Európában kifejezetten nagy tekintélye van, elfogadják és kicsit el is várják a vezető magyar szerepet - tette hozzá. Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt

Rétvári Bence

, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára azt mondta: mindenkinek célja a megbékélés, de ennek feltétele az igazság teljes feltárása. Szerinte Magyarország igazi tekintélye Nyugat-Európában és Amerikában abból fakad, hogy voltak emberek, akik szembe tudtak szállni a kommunista és a náci diktatúrával, és megvédték a magyarok becsületét akár pesti srácként, akár miniszterelnökként, akár bíborosként. Ez az a becsület, amely kivívta nekünk a tekintélyt, hogy most itt állhatunk, és magyar-lengyel-litván kezdeményezésre közös európai emléknapon emlékezhetünk - mondta a kereszténydemokrata államtitkár. Utalva arra, hogy a vonatkozó uniós dekrétumot a magyar uniós elnökség alatt fogadták el, Rétvári Bence hozzátette: magyar siker, de közös eredmény mindenki számára; megmutatta, hogy ha Közép-Európa országai összefognak, érvényesíteni tudják akaratukat az Európai Unióban. Az államtitkár szerint a nemzeti és a "nemzetközi szocializmus" között nem sok különbség van, az egyik faji, a másik osztályalapon diszkriminál, de ugyanolyan pusztítást végzett, és a lényeg mindkettőnek az embertelensége.

Balogh András

, az MSZP elnökhelyettese az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a szocialista párt fejet hajt a diktatórikus rendszerek áldozatainak és üldözötteinek emléke előtt, de sajnálatosnak tartja, hogy a kormánypártok "pártpolitikai célokra, a kormányzati propaganda eszközéül használták fel" az emléknapot. Balogh András szerint a kommunizmus és a fasizmus azonosítása különösen furcsa attól a kormánytól, amely naponta tesz kritikus megjegyzéseket a nyugati világról, "hangoztatja fenntartásait az Európai Unióval szemben, míg ámulattal tekint a kommunista párt által vezetett Kínára".

Stágel Bence

az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és

Gaal Gergely

elnökhelyettes az emléknap alkalmából az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt írták: az emberi élethez és az emberi méltósághoz mindenkinek elidegeníthetetlen joga van, és a tömeggyilkos önkényuralmi rendszerek áldozatai között nem lehet különbséget tenni. Szerintük világossá kell tenni minden nemzedék, különösen a fiatalok számára, hogy a nemzeti és a nemzetközi szocializmus, azaz a nácizmus és a kommunizmus megjelenési formái soha többé nem lehetnek részei az emberiség történelmének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.