Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

A Szent István-terv is felemelheti az országot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

A Szent István-terv nagy lehetőséget ad arra, hogy az emberek megtalálják egymást Magyarország felemelkedése érdekében – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Polgárok Háza 8. évadának megnyitása alkalmából rendezett esten.

A honvédelmi miniszter a Böjte Csaba ferences szerzetes által felvázolt vidékfejlesztési és családvédelmi terv kapcsán közölte: “mindannyian hozzá tudunk tenni valamit a tervhez. (…) A mi célunk az elmélyült hazafiság, ami a találkozásból táplálkozik”. Az emberek Böjte Csaba javaslata alapján válthatnak majd Szent István kártyát, amivel a tervekhez szükséges anyagi alapot teremtik meg – hangsúlyozta.

Elmondása szerint a kártyával a tervek szerint létrehoznak egy vásárlói klubot, amely a vevőknek kedvezményt ad. A rendszerbe belépő kereskedők és vállalatok is jól járnak, mert növelik a forgalmukat azzal, hogy adnak 5 százalék árengedményt, miközben ebből hármat átutalnak a Szent István Alapnak, kettőt pedig megkap a vásárló. Az alapba befizetett pénzből vásárolnak majd egyebek mellett olyan szerszámokat, amelyekkel a környezetet szebbé tehetik – vázolta fel.

Hende Csaba felhívta a figyelmet: várják a tervet ismertető, Böjte Csaba által írt A mi ügyünk című könyvben feltüntetett amiugyunk@gmail.com email címen az emberek ehhez fűződő gondolatait, észrevételeit.

A miniszter azt mondta, hogy “a nemzeti sorskérdésekhez mindig arcok és személyek kapcsolódnak, és közösségek is, akikkel közös megoldást lehet találni”. Mindannyian I. Szent István király munkáját folytatjuk, immár ezer éve – jegyezte meg, majd utalt arra, hogy idén 555. évfordulója van a nándorfehérvári diadalnak, melynek során “a világtörténelmet sikerült megfordítani” egy kitűnő hadvezér, Hunyadi János és egy ferences szerzetes, Kapisztrán János segítségével.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár kiemelte: a rítusok azért vannak az ember életében, hogy az értékeket szolgálják, ezek pedig “megmutatják, mi a jó és mi a rossz”. A kultúrára, egyebek mellett a néptáncra és a népzenére a politikusoknak figyelniük kell, hogy “a szívük ne kérgesedjen el” – jegyezte meg.

Kubatov Gábor, a Polgárok Háza igazgatója előadásában rámutatott: Szent István király “máig ható érvénnyel kijelölte az utat a népe előtt”. Az államalapító király úgy gondolta, lennie kell egy államnak a Kárpát-medencében, amelyet szabad emberek építenek, amely a magyarok közös otthona – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy “a ránk hagyott javakat el lehet tékozolni, fel lehet élni”, de akkor nem marad más, csak üres valóság. István király nem adta fel az ország függetlenségét, nem engedte, hogy idegen országok eltérítsék az önmaga által megálmodott útról – emlékeztetett.

Kubatov Gábor szólt arról, hogy “csak az összefogásunkon, közös akaratunkon és munkánkon múlik, hogy sikeressé tesszük-e az országot”. Ha ez megvalósul, akkor “azok maradunk, akik vagyunk, hogy azzá legyünk, akik lehetünk” – fűzte hozzá.

László Tamás, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a polgári körök megalakulásukkor “kezükbe akarták venni az ország városainak, falvainak sorsát”. Közösség akkor születik, amikor úgy döntenek az emberek, hogy kitartanak egymás mellett, “akármi történjék is” – tette hozzá.

Beszélt arról, hogy Böjte Csaba ferences szerzetes Szent István-tervében négy egység szerepel: a magyar táj védelme, a házak és az emberek közvetlen környezetének ápolása, a Kárpát-medencei népművelés, valamint a gyermekvédelem, beleértve a házasság és a család védelmét. Ez a négy motívum összekötődik, kiegészíti egymást, s a könyv csak a lehetőségeket villantja fel, a megoldást részletesen nem írja le, mert az “bennünk van” – fogalmazott.

Böjte Csaba a résztvevőket levélben üdvözölte. Ebben többek között az áll, hogy az új alkotmányban szerepel az emberhez méltó élet, illetve a jog az alkotó munkához. A munkanélkülieket azonban ha erőszakkal akarják munkába vinni, az nem vezet eredményre, ezért “bennük fel kell ébreszteni a vágyat az alkotás iránt”.

A szerzetes megemlítette, hogy ha egy falu iskolája vagy temploma elsorvad, akkor annak a környék látja kárát. A magyar lakosság fogyása, “demográfiai csődje” pedig “sorvadást, összeomlást hoz a társadalomra” – figyelmeztetett.

Tovább olvasom

Hírzóna

Honvédelmi sportközpont épül Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Első körben tizenhat létesítmény épülhet az országban.

Tovább olvasom

Egészség

Nincs új fertőzött Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ezúttal sem hunyt el senki szerencsére.

Tovább olvasom

Illegális bevándorlás

Már több mint kétszáz embercsempészt fogtak el idén hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tavaly egész évben százötvenet.

Tovább olvasom

Aktuál