Gazdaság

A nemzetgazdasággal is elégedetlenek vagyunk

A nemzetgazdasággal is elégedetlenek vagyunk

2011. augusztus 17., szerda
A nemzetgazdasággal is elégedetlenek vagyunk

Az Ipsos 24 országban végzett felmérése szerint változatlanul a lakosság átlagosan 40 százaléka minősíti nemzetgazdaságát jónak, az átlag mögött azonban jelentős regionális eltérések vannak; Magyarország 1 százalékpontot esve, 5 százalékkal a lista alján áll.

A kutatás eredményét ismertető közlemény szerint a nemzetgazdaságok pozitív lakossági megítélésének nemzetközi átlaga ebben a hónapban is változatlanul 40 százalék. Európa átlaga 28 százalék, csak 5 százalékponttal magasabb, mint a 2009 áprilisi legalacsonyabb 23 százalék. Európa átlagát Magyarország (5 százalék), Spanyolország (7 százalék), Franciaország (8 százalék), Olaszország (10 százalék) és Nagy-Britannia (10 százalék) húzza le, míg Svédország (77 százalék) és Németország (71 százalék) javítja az átlagot. Észak-Amerika 45 százalék, köszönhetően az USA-nak, amely képtelen meghaladni a 20 százalékot, míg Kanada 70 százalék felett teljesít. A mostani felmérés szerint Szaúd-Arábia, Svédország, Kanada és Németország gazdasága iránt a legnagyobb a bizalom. Ázsia és a csendes-óceáni térség kezdett feljönni a 2009 áprilisi szintről (32 százalék) 2009 és 2010 folyamán, de 2011 kevéssé tűnik bátorítónak: a 2010 május-júniusi 51 százalék 42 százalékra süllyedt. Az átlagot a három szupersztár: Kína (66 százalék), Ausztrália (64 százalék) és India (62 százalék) emeli meg - ismerteti a közlemény. Latin-Amerika regionális sikertörténet, még akkor is, ha csupán 6 százalékponttal végzett a nemzetközi átlag felett. 2009 áprilisában 32 százalékon állt, majd egyenletesen emelkedett a mostani hónap 46 százalékára. Ugyan egy latin-amerikai ország sincs a listavezetők között (Brazília, a legmagasabb százalékpontot elérő latin-amerikai ország a maga 53 százalékával is csak a kilencedik), mégis ez az a régió, amely egyenletes javulást mutat a gazdasági válság kitörése óta. A 2008-2009-es csökkenés után a közel-keleti és afrikai régiók egyenletes erősödést mutatnak (ebben a mérésben 61 százalék) Szaúd-Arábiának (87 százalék) és Törökországnak (57 százalék) köszönhetően. Bár Dél-Afrika szintén ennek a csoportnak a tagja, igen kiszámíthatatlan, 38 százalékon végzett ebben a hónapban. Ezek az eredmények az Egyesült Államok Standard & Poor’s általi leminősítése és a kapcsolódó befektetői és piaci változások előtti adatfelvételen alapulnak - hívja fel a figyelmet az Ipsos.

Nyugaton sem mindenhol elégedettek

A helyi gazdaságok aktuális állapotának átlagos lakossági megítélése 1 százalékpontot emelkedett a vizsgált 24 országban. Tízből hárman (31 százalék) ítélik jónak a helyi gazdaságok aktuális teljesítményét. Ebben a mutatóban Közel-Kelet és Afrika (49 százalék) vezeti a rangsort, őket Észak-Amerika (35 százalék) követi. Közel-Kelet és Afrika a sikerét Szaúd-Arábiának (66 százalék) köszönheti, amely 3 százalékpontos emelkedést realizált a legutóbbi felmérés óta. Ebben a hullámban 7 százalékpontos emelkedéssel Svédország (59 százalék) végzett a második helyen. Kanada (-2 százalékpont, 49 százalék) a harmadik, amelyet Kína (-2 százalékpont, 47 százalék), Németország (változatlanul 47 százalék), Ausztrália (változatlanul 46 százalék) és Törökország, ahol a legnagyobb a növekedés (+8 százalékpont, 46 százalék) követ. Japán (+1 százalékpont, 7 százalék) csupán a 24. helyezett. Spanyolország (+3 százalékpont, 11 százalék) és Magyarország (-1 százalékpont, 11 százalék) előzi meg, majd Nagy Britannia (-5 százalékpont, 12 százalék), Franciaország (-2 százalékpont, 14 százalék) és Olaszország (-1 százalékpont, 16 százalék) következik. A közvetlen gazdasági környezetre vonatkozó hat havi várakozások mutatója 1 százalékpontot esett (25 százalék). A következő hat hónapra 25 százalék vár erősödést. A felmérés ezen mutatója következetes hanyatlást diagnosztizál a jövőbe vetett bizalommal kapcsolatban (2010 márciusában állt a legmagasabban, 31 százalékon), a középtávú kitekintés néhány kivételtől eltekintve növekvő pesszimizmust jelez. Latin-Amerikában (52 százalék) a legoptimistábbak a várakozások, amit Közel-Kelet és Afrika (39 százalék) követ, s tőlük is messze elmarad Európa (13 százalék). Brazília (+7 százalékpont, 71 százalék) a legoptimistább nemzet. Szaúd-Arábia (+2 százalékpont, 62 százalék) és Argentína (változatlanul 47 százalék) következik a rangsorban, majd India (43 százalék) jön, ahol 9 pontos visszaesést mértek. Franciaország (-2 százalékpont, 3 százalék) a 24 ország sereghajtója a helyi gazdaság jövőbeli erősödésébe vetett bizalom tekintetében. Nagy-Britannia (-5 százalékpont, 9 százalék) követi, majd Japán (+1 százalékpont, 10 százalék), Magyarország (+2 százalékpont, 10 százalék) és Belgium (-4 százalékpont, 10 százalék) következik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.