Útra készek a Magyarországra látogató japán diákok

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“A magyarok híres vendégszeretetével várjuk őket, azon leszünk, hogy érezzék otthon magukat, töltődjenek fel és gyűjtsenek erőt a hazájuk – mind fizikai, mind lelki értelemben vett – újjáépítéséhez” – üzente Lázár János, Hódmezővásárhely (Fidesz) polgármestere levelében azoknak a japán diákoknak, akik hétfőn indulnak Magyarországra kéthetes vendégségbe.

A hódmezővásárhelyi képviselőtestület meghívására tizenhét fiatal érkezik a márciusi nagy földrengés és az azt követő szökőár által leginkább sújtott Fukusima, illetve Ivate prefektúrából Magyarországra, hogy megpróbáljon kiszakadni a mindennapok kemény valóságából, pihenjen, kikapcsolódjon és feltöltődjön, miközben megismerkedik Hódmezővásárhellyel és térségével, a Balaton, Esztergom, Visegrád és Budapest főbb nevezetességeivel.
A felkészülés és utazás részeként a fiatalok már szombaton megérkeztek Tokióba. A 14 és 17 év közötti diákok örömmel készülnek és nagy várakozással tekintenek útjuk elé – ez derült ki a szálláshelyükön, a tokiói Listel szállodában vasárnap tartott sajtótájékoztatón, amelyet a szervezést japán részről bonyolító jótékonysági és kulturális célú nem kormányzati szervezet, az ivatei székhellyel működő Szakura Kaj hívott össze.
A négy fiúból és tizenhárom lányból álló csoport, illetve vezetőjük, Kono Jodzsi, Ofuna város oktatási bizottságának vezetője mellett Kaieda Banri, az újjáépítésért is felelős gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter is részt vett a sajtóértekezleten, amelyen Albert János, a tokiói magyar nagykövetség konzulja felolvasta Lázár Jánosnak a diákokhoz írt levelét is.
“Azt szeretnénk, ha a japán emberek tudnák: nincsenek egyedül, nem maradtak magukra a bajban, még a világ másik felén is vannak barátaik, akikre számíthatnak” – hangsúlyozta levelében a hódmezővásárhelyi polgármester, megismételve, hogy a Japán és Magyarország közel áll egymáshoz a jóban és a rosszban is.
“Közel akkor, amikor a két ország között virágoznak a gazdasági kapcsolatok, amikor az egyik magyar városban, Esztergomban készülő Suzukikat úgy hívják a magyarok: a mi autónk, és közel akkor, amikor Kodály zenéje és pedagógiai módszere köt össze minket. De közel vagyunk egymáshoz a bajban is: akkor, amikor megremeg a föld, családok otthonát önti el az ár, sugárfertőzött lesz a játszótér, ahol tegnap még japán gyerekek építettek homokvárat” – mutatott rá Lázár János.
Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Kaieda Banri, aki egyebek között ugyancsak megemlítette a Suzukit, Kodály Zoltánt és zenéjét – mondta az MTI-nek a magyar konzul, aki a sajtótájékoztatón elhangzottakról és történtekről számolt be.
Magyarországon mindenképpen, de talán Európában is Hódmezővásárhely az első város, amely a katasztrófa sújtotta területről érkező gyermekeket fogad. A diákcsoportot Lázár János és Ito Tecou, Japán nagykövete várja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahova hétfőn kora este, fél hétkor érkeznek meg a tervek szerint.

Schmittel és Orbánnal is találkoznak

A fukusimai diákok ízelítőt kapnak Magyarország, ezen belül Hódmezővásárhely és környéke természeti szépségeiből, kulturális értékeiből, és Schmitt Pál államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkoznak.
A tizenhét fős diákcsoport lesz az első, amely negyedévvel a Japánt sújtó pusztító erejű földrengés és az atomerőmű-baleset után Fukusima környékéről Európába látogat. A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Kizuna projekt keretében látja vendégül a 13 és 17 év közötti korú fiatalokat. A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta az alföldi város képviselőtestülete szolidaritási akciója címéül.
A diákok hétfőn este érkeznek a Liszt Ferenc repülőtérre, hódmezővásárhelyi programjuk pedig kedden délelőtt kezdődik el. A csoport tagjainak egy rövid városnézést követően Lázár János polgármester mutatja meg a városháza műemlék épületét. A fiatalok ellátogatnak a közelmúlt helyi történelmét bemutató Emlékpontba, megismerhetik a hírneves vásárhelyi fazekasság értékeit, sőt a tájházban maguk is kipróbálhatják a korongozást – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A vendégek ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, majd két napot a Balatonon pihennek. Vásárhelyre visszatérve gyönyörködhetnek majd a mártélyi Tisza-holtág szépségeiben, és túrázhatnak Székkutas és Kardoskút környékén. A csoport Szegeden is eltölt egy napot, ahol honfitársaikkal is találkoznak, akik hódmezővásárhelyi búvárúszó világbajnokságon képviselik Japánt.
A csoport magyarországi látogatása Budapesten fejeződik be, a városnézés mellett megtekintik a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeumot, a Csodák Palotáját – s mivel közülük többen is zenét tanulnak – a Zeneakadémiát. A csoportot a Sándor-palotában Schmitt Pál államfő, az Országházban Orbán Viktor miniszterelnök fogadja.
A szűk két hét alatt a fukusimai vendégekkel tartanak az ELTE keleti nyelvekkel és kultúrával foglalkozó japán szakos diákjai, s másféltucat vásárhelyi fiatal önkéntes is, akik közül néhányan beszélik a távol-keleti ország nyelvét.

Default thumbnail
Előző sztori

Boldogságszérum dalba öntve a Várszínházi Estéken

Default thumbnail
Következő sztori

Esőnappal pótol A víg özvegy

Legutóbbi hasonló cikkek