Közélet

Új megyerendszer jöhet (Frissítve)

Új megyerendszer jöhet (Frissítve)

2011. július 19., kedd
Új megyerendszer jöhet (Frissítve)

Drasztikusan átformálná a kormány a megyék feladatait. A Világgazdaság értesülése szerint szinte semmit nem hagynának meg a mostani rendszerből, a megyék az új önkormányzati törvény hatálybalépése után a területfejlesztési munkákat vennék át, ezt most a regionális területfejlesztési tanácsok végzik. A Magyar Hírlap szerint a Fideszben megszületett a döntés a megyék jövőjéről.

A gazdasági napilap keddi számában megjelent írás szerint a legtöbb megyei feladat az államhoz kerülne, így az ott képződő hiány nem a már amúgy is szakadék szélén egyensúlyozó megyéket terhelné tovább. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy annak a feladatnak a szakmai irányítását, amelyet most a megye lát el, a helyi kormányhivatal végezné, dolgozói fizetését pedig az állam biztosítaná, a normatívákat nem utalnák át a megyéknek. Az nyitott kérdés, hogy mi legyen a megyei tulajdonú intézmények sorsa. A csődveszély elől menekülve több megye is a bezárás, eladás vagy összevonás mellett döntött, mások megpróbálják menteni a kulturális, oktatási, szociális intézményeket. A Világgazdaság szerint erről néhány héten belül tárgyalhatnak kormányzati szinten. Az is csak később fog eldőlni, hogy a megyei jogú városoknak milyen szerep jusson az új megyei rendszerben. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a Fideszben már megszületett a politikai döntés a megyék jövőjéről. Ezek szerint a jelenlegi egészségügyi, szociális és oktatási intézményfenntartói hatáskör elkerül a megyéktől, amelyek ehelyett a területfejlesztéssel foglalkozhatnak. A régiós területfejlesztési tanácsok szerepét így a megyei önkormányzatok veszik át. A Belügyminisztérium koncepciója szerint a jövőben a megyei jogú városok lakosait is be kell vonni a megyei közgyűlések életébe, hiszen azok az elképzelések alapján az őket érintő fejlesztési ügyekben is döntenek majd. E városok lakói eddig nem szavazhattak a megyei közgyűlések tagjairól - olvasható a napilapban.

MÖOSZ - Nem csökkennek a megyék feladatai

Az átalakuló önkormányzati rendszer nem jelenti sem a megyék kiüresedését, sem a feladatok elvonását - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján

Szűcs Lajos

, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke. A megyei önkormányzatok átszervezése nyomán az állam - a kormányhivatalokon keresztül - magához vonná a közigazgatási feladatokat, ám a területfejlesztési döntéseket helyben hoznák meg - ismertette a tervezett változtatásokat Szűcs Lajos. A MÖOSZ és a Pest megyei közgyűlés elnöke szerint még számos egyeztetés lesz a kormánnyal az őszi törvénymódosítások előtt. Szűcs Lajos megerősítette azon lapértesüléseket, amelyek szerint a megyék vennék át a területfejlesztési munkákat a regionális területfejlesztési tanácsoktól. Ez utóbbiak 2012 végén meg is szűnnének. Gelencsér Attila a MÖOSZ társelnöke, a Somogy megyei közgyűlés elnöke szerint a közalkalmazottak és köztisztviselők helyzete nem fog megváltozni. Példaként említette a tanárok helyzetét, akik a jövőben önkormányzati helyett állami alkalmazottak lesznek, de közalkalmazotti státuszukat megőrzik. Kedden több országos napilap is beszámolt arról, hogy miként alakulnának át a megyei önkormányzatok. A Világgazdaság információi szerint például nyitott kérdés, hogy mi legyen a megyei tulajdonú intézmények sorsa. A csődveszély elől menekülve több megye is a bezárás, eladás vagy összevonás mellett döntött, mások megpróbálják menteni a kulturális, oktatási, szociális intézményeket. A lap szerint erről néhány héten belül tárgyalhatnak kormányzati szinten. Az is csak később fog eldőlni, hogy a megyei jogú városoknak milyen szerep jusson az új megyei rendszerben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.