Sport

Takács László lesz a Szeged 2011 vezetőedzője (FRISSÍTVE)

Takács László lesz a Szeged 2011 vezetőedzője (FRISSÍTVE)

2011. július 11., hétfő
Takács László lesz a Szeged 2011 vezetőedzője (FRISSÍTVE)
Az egykori ferencvárosi labdarúgó, Takács László lesz az ősztől az NB II Keleti csoportjában induló Szeged 2011 vezetőedzője, segítőnek Adem Kapicot kérték fel - jelentette be Bozóky Imre, az újonnan létrejött csapat első embere hétfő délben a püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón.Ahogyan arról június végén beszámoltunk, a Makói FC és a Kiskundorozsma fúziója révén hat év elteltével ismét indul szegedi labdarúgócsapat az NB II-ben. Azóta megbolydult a szegedi futballélet, rengeteg találgatás kapott lábra az új együttes kapcsán. Ezek egy részére kaptunk választ hétfő délben.

Új csapat, új címer

A csapat címerterve két oroszlán által két oldalról közrefogott bal fentről jobb lefelé futó, kettős harántsáv határolta fehér mezőben "SZEGED" felirattal kettéválasztott, felül kék, alul fekete hasított pajzs (önállóan is használható), alatta fűzött labdával. A címert a kőbárány koronázza, talpát vízszintesen tagolt háromosztatú kék-fekete szalagsáv képezi a püspöki jelszavakkal: "Erő, Szeretet, Józanság". A címert ifjabb Szilágyi Árpád tervezte.
Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke az egyházmegye szociális intézményeinek ügye után az egyik legfontosabb szegedi társadalmi ügy, a labdarúgás kapcsán adta át a szót Bozóky Imrének, az újonnan létrejött NB II-es labdarúgóklubot üzemeltető gazdasági társaság vezetőjének. A korábbi MLSZ-elnök elmondta, mi történt a legutóbbi bejelentés óta. A gyulai akadémia fontosságát kiemelve hangsúlyozta, komoly hátteret fog jelenteni a Grosics-akadémia az új szegedi futballcsapat létéhez. A gárda első tétmeccse augusztus 13-án vagy 14-én lesz, ezért nagyon sok teendő van még hátra. A felkészülés már a héten elkezdődik, majd a kialakuló csapat Gyulára vonul edzőtáborba. Takács László, a korábbi ferencvárosi labdarúgó, aki jelenleg a gyulai akadémia trénere lesz a vezetőedző, hozzá csatlakoznak folyamatosan a stáb többi tagjai, elsőként a szintén korábbi ferencvárosi és szlovén válogatott focista Adem Kapic, aki szakmai tanácsadó lesz - ezzel együtt a Grosics-akadémia tanácsadója is. "Az első év arra szolgál, hogy kiépüljön egy tiszta, átlátható egyesület, mely részben önkormányzati, részben támogatói pénzből gazdálkodó, elszámoltatható vállalkozás legyen" - mondta el Bozóky Imre. Az elnök bejelentését követően Kiss-Rigó László megköszönte Major Lászlónak, az elmúlt szezonban a KITE-Szegedet az NB III Alföld csoportjának második helyéig vezető edzőnek munkáját, kiemelve, tevékenysége döntő mértékben hozzájárult ahhoz, hogy létrejöhetett a feljebb lépés. A megyés püspök emellett Bakai Csabának, a KITE-Szeged "mindenesének", valamint Nógrádi Tibor önkormányzati képviselőnek is köszönetet mondott áldozatos munkájukért, mellyel a csapatot segítették a siker elérésében. A püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón bemutatták az új szegedi csapat előzetes címertervét is (lásd keretes írásunkat és a címer képét fent), melynek SZEGED feliratú, kék-fekete hasított pajzsa, önállóan is alkalmazható, tehát amennyiben a címer zöld utat kap, ezt láthatjuk viszont a következő szezon NB II-es szegedi focistáinak mezén.

Ferencváros, Pesterzsébet, Ausztria... Szeged

Takács László 1955. április 18-án született Mezőhegyesen, többszörös válogatott-kerettag labdarúgó, a Ferencváros saját nevelésű középpályása, védője. A zöld-fehér egyesülettel kétszeres bajnok (1976, 1981), háromszoros ezüstérmes (1974, 1982, 1983), kétszer harmadik (1975, 1977). 1978-ban a Fradival elnyerte a Magyar Népköztársaság Kupát, 1979-ben és 1986-ban döntős. Tagja az 1975-ben KEK-döntős gárdának, mely a Dinamo Kijevvel szemben szenvedett 3-0-s vereséget. 1985-ben megkapta az 1973-ban alapított, az adott bajnokságban legjobb teljesítményt nyújtó ferencvárosi játékosnak odaítélhető Toldi-vándordíjat, 1988-tól az FTC örökös tagja. Honi pályafutását játékosként a pesterzsébeti ESMTK-nál fejezte be, majd burgenlandi tartományi csapatokban vezetett le. Edzői karrierje 2002-ben - ekkor szerzett UEFA "B" licences edzői minősítést - kezdődött nevelőegyesületénél, ahol az utánpótlást edzette, közülük az U16-osokkal 2005-ben Maranellóban és Írországban is tornagyőzelmet ért el. A gyulai Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia szakmai stábjának az intézmény 2009-es alapításától kezdve tagja, ahol az U15-ösöket trenírozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.