Közélet

Rózsakertté változna a szőregi Hősök tere + FOTÓK

Rózsakertté változna a szőregi Hősök tere + FOTÓK

2011. július 22., péntek
Rózsakertté változna a szőregi Hősök tere + FOTÓK
Szőreg kapujának, a Hősök terének a térrendezésével kapcsolatban lakossági fórumot tartottak a művelődési házban, melyre az érdeklődőkön kívül Rózsavölgyi József képviselő meghívta Sz. Fehér Éva, városi főépítészt, Rácz Mária tervezőt, Priskin Zoltán építészt is. A nemzetközi kerékpárúthoz kapcsolódó projekt még csak vázlatterv formájában létezik, ezért is volt fontos meghallgatni a helybeliek javaslatait, észrevételeit.Priskin Zoltán hosszasan ecsetelte a tervezett változásokat, szépítéseket, amelyek elsősorban a tér funkciójának megváltoztatását eredményezik. A kerékpárút mentén tervezik két pihenőhely és egy ivóvízkút kiépítését, ez utóbbi a tér melletti kibővített buszmegállónál kapna helyet. A park rózsakertté változna, a tér két végében kör alakú ágyásokat alakítanának ki, az emlékmű pedig, amely jelenleg 6 táblán 4 történelmi eseményről emlékezik meg, mostani formájában megszűnne és 4 fekvőkövön (párnakövön) elhelyezett 4 emléktábla előtt lehetne majd koszorúzni a jövőben. A tér csúcsánál a körforgalom kiépítésével megváltozik a rend, a másik oldalon, a gazdabolt előtt pedig a mostani zsákutca helyébe egy szerviz utat terveznek az illetékesek, és a kerékpárforgalmat is erre terelnék. A körforgalom megépítésével megemelkedett a burkolat szintje, így a csücsökben található kereszt lesüllyedt, közelebb került a járda szegélyéhez. A terv szerint mintegy 2 méterrel arrább helyezik az út menti keresztet és a feszületet is befelé fordítják a fogadó tér irányába. Jelenleg kevés biciklitároló található, ezért az ABC elé újakat terveztek.

Rózsaszobrot a körforgalomba

A lakosság részéről a legtöbb panasz a körforgalom kiépítésére, az ingatlanok tövében, a házaktól 3 méterre közlekedő járművek okozta rongálásra, piszokra, zajra vonatkozott. Egyesek úgy vélték, semmi értelme a fórumnak, hiszen úgyis mindent eldöntöttek már az ő megkérdezésük, beleegyezésük nélkül. Mások a rendezetlen fákat és növényzetet kifogásolták, amire a tervező ígéretet tett, egyenként megvizsgálják a növényeket, és a beteg, korhadt törzseket, kiszáradt cserjéket kivágják, helyükre újakat telepítenek. Egy másik felszólaló megjegyezte, minek terveznek kutat a buszmegálló mellé, amikor a kerékpárút másik pihenőhelyén, a malomnál már van egy. A 2,5 méter széles kerékpárút mintegy 11 centiméterrel kiemelkedik az útburkolat szintjétől, ezért egyesek azért aggódtak, hogy nem tudnak majd behajtani a saját ingatlanjukra. A tervező megnyugtatta őket, az út nem fogja akadályozni a kocsik behajtását. Rózsavölgyi József hangsúlyozta, azért is jó a terv, mert részletekben lehet megvalósítani, ahogy a pénz érkezik. Péter László javasolta, hogy a makóiak mintájára (ahol egy stilizált hagyma látható) a szőregiek is helyezzenek el egy rájuk jellemző rózsaszobrot a körforgalom közepébe. Mindjárt ajánlotta is Tóth Sándor szobrász barátját, aki már el is készítette a terveket, és a szobor makettjét. Az idős művészt Nyíregyházán már felkérték hasonló munkára, készített el egy almát ábrázoló szobrot bronzból. A műalkotás 2 méter 20 centi magas, körmérete 6 méter 70 centiméter. A főépítész alapjában véve jónak találta az ötletet, de a terv anyagi vonzatát mindenképpen meg kell vizsgálni. Csakúgy, mint a térrendezéssel kapcsolatos pályázati lehetőségeket és pénzügyi forrásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.