Napi Gazdaság – Őszre kész a külgazdasági stratégia

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tervek szerint ősszel véglegesítik a jelenleg szakmai, társadalmi vitán lévő külgazdasági stratégiát – tudta meg a Napi Gazdaság.

A lap a hétfői számában Orodán Krisztiánt, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal szóvivőjét idézi: “ez olyan összetett program, amely a teljes külgazdaságot lefedi, vagyis a kereskedelemfejlesztés mellett a befektetésösztönzéssel is foglalkozik.
A kormány az exportot 2015-re a jelenlegi 72 milliárd euróról 120 milliárd euróra tervezi növelni, a működőtőke-behozatalt (FDI) pedig négymilliárd euróra. Az FDI és az export erősítése révén 50 ezer új munkahely keletkezhet a stratégia kidolgozói szerint – olvasható a Napi Gazdaságban.
A külgazdasági stratégia nem Kínára épül – válaszolta a szóvivő a Napi Gazdaságnak. Továbbra is fontosak a jelenlegi célpiacok az export és a befektetésösztönzés terén egyaránt.
A stratégia szerint a magyar cégek külföldi befektetéseit is segítik. Itt a legfontosabb célpont a Balkán és Kelet-Európa.
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal a meglévő, jól bevált eszközök – kiállítások, szakember találkozók – mellett újakat is tartalmaz. Ilyen például a kis- és középvállalatoknak alkotott export-tanácsadói program.

Előző sztori

Hétfő: Revans a Grand Caféban

Következő sztori

Takács László lesz a Szeged 2011 vezetőedzője (FRISSÍTVE)