Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Halfesztivál bajai módra + VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Közel kétezer bogrács alatt gyújtottak tüzet a szombat délután megrendezett Bajai Halfőző Fesztiválon. A térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye idén is tízezreket vonzott a városba, az érdeklődőket az ebéd elfogyasztása után pedig programok egész sorozata várta péntek estétől vasárnapig. A fesztiválra a SZEGEDma.hu is kilátogatott – kóstolgattunk, kérdezgettünk, és jól éreztük magunkat.

1996 júliusában tartották meg az első halászléfőző népünnepélyt Baján. A város akkor emlékezett megalapításának 300. évfordulójára, ezt szerették volna háromszáz bogrács, hagyományosan bajai módon elkészített hallevessel megünnepelni. A kezdeményezés már elsőre akkora sikert aratott, hogy a tervezett szám közel duplája, közel ötszáz adag halászlé készült el. Az ünnepséget innentől kezdve minden év júliusának második hétvégéjén rendezik meg, a helyi kezdeményezés pedig országszerte tízezreket vonz a „halászlé fővárosa” címet is elnyert Duna-parti kisvárosba.
A Szegedről érkezők már otthonosan mozoghatnak a munkagépek és a feltúrt utcák keltette akadálypályán – a város központi részének tetemes része ugyanis felújítás alatt áll, amit sajnos a fesztiválig nem tudtak befejezni. Ez azonban nem rettentette el azt a több ezer vendéget, aki a bódító meleggel és a hagyományosan fesztivállal járó, egész várost beterítő füstfelhővel dacolva idén is kilátogatott, hogy főzzön, egyen, vagy csak szórakozzon egy jót.

Bajait, de nem csak bajaiaknak

Mohácsi halászlé

Hozzávalók:

2-3 kg ponty és apró halak (csukaszelet, kárász, törpeharcsa)
3 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom (vagy paradicsomlé)
5-6 erős hüvelyes vagy cseresznye paprika egyben
3 halászlékocka
őrölt fűszerpaprika, só, bors, víz
A halakat megtisztítjuk és besózzuk, majd 2 órát állni hagyjuk. A bográcsba tegyük bele az apróra kockázott vöröshagymát és az erőspaprikákat, majd a besózott halat. Tegyük a bográcsot a tűz fölé és folyamatosan melegítsük. Soha ne keverjük, hanem csak a bogrács megtekerésével mozgassuk az ételt. Amikor elkezd forrni tegyünk hozzá őrölt fűszerpaprikát, annyiszor 1,2 evőkanállal ahány kiló halból főzünk. A paradicsomot és a halászlékockákat is ekkor tegyük bele. Kóstolgatással fűszerezhetjük tovább, óvatosan, mert a besózott hal már bőven vitt be sót. Körülbelül 35-40 perc a teljes főzési ideje a halászlének.

„Nincs ebben semmi ördöngősség, mégis csak itt Baján lehet ilyet főzni” – árulja el nekünk az egyik bogrács mögül Tihanyi Sándor. Családjuk Salgótarjánból érkezett a fesztiválra, már negyedik alkalommal vesznek részt a halfőzőn. „Talán furcsa, de az ország másik végén is bajai módon főzzük a halászlevet. Többféle halból válogatjuk össze a bográcsba valót, bő lére eresztjük, mert nálunk szinte mindenki csak a levét szereti.” A hal mellé egy pohár vörösbort is fogyasztanak, Tihanyiék szerint ez egy sajátos ízvilágot hagy az ember szájában. „Utána egy fél óráig legalább nem is szabad semmit inni vagy enni, szentségtörés lenne elrondítani ezt a jó ízt az ember szájában” – tette hozzá.
Több asztalnál is megfordultunk, igen változatos recepteket összeszedve, egyben azonban a legtöbben egyet értettek: a bajai halászlé egyik legnagyobb titka a főzési idejében rejlik. A szegedi recept sűrű alaplevétől eltérően itt a hal húsának a megfelelő átfőzésével teszik ízletesebbé a híg levet. Forrástól számítva akár 35-40 percig is a tűz fölött tartják a bográcsot, akkor jó, ha az ember szája már egy kicsit összeragad a kóstolás után. Erre egy trükköt is alkalmaznak: ha a halászlé fölé tartott kéz ökölbe szorítva egy kicsit ragad, már fogyasztható is. Ugyanilyen fontosak a hozzávalók is: főként a tört paprikát emelték ki sokan, büszkén mutatva a házilag készített téglavörös fűszert.
Idéntől hagyományt kívánnak teremteni azzal, hogy Zsigó Róbert polgármester helyett a város egyik kitűnő alakja gyújtja meg az első bogrács hal alatt a tüzet. Ez egyben a halászléfőző fesztivál kezdetét is jelenti, este hat órakor Rapcsányi László, Baja díszpolgára gyújtott tüzet az első halleves alatt. Baja ez évtől egy másik, halfőző hagyományokkal rendelkező vidék receptjét is népszerűsíti. Idén Mohács került terítékre, Szekó József polgármester személyesen is felköszöntötte a bajaiakat, és jó étvágyat kívánt a halhoz. Mellette számos zenekar és híresség is ellátogatott a halászlé fővárosába, az X-Faktorból is megismert Keresztes Ildikó, Fenyő Miklós, St. Martin és a Pannonia Allstars Ska Orchestra gondoskodott a jó hangulatról.

Illés Attila

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét áramszünet lesz több helyen Szegeden és Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Egészség

Ismét kiszűrtek egy fertőzöttet Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tegnap szerencsére nem hunyt el senki.

Tovább olvasom

Hírzóna

Változik a hulladékszállítás az ünnep miatt Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Aktuál