Közélet

Fukusimai diákokat lát vendégül Hódmezővásárhely

Fukusimai diákokat lát vendégül Hódmezővásárhely

2011. július 16., szombat
Fukusimai diákokat lát vendégül Hódmezővásárhely

Tizenhét japán diák érkezik Fukusima körzetéből Hódmezővásárhelyre július végén, a dél-alföldi város Európában elsőként teremt települési szintű kapcsolatot Japán katasztrófa sújtotta városaival, negyedévvel a pusztító erejű földrengés és az atomreaktor-baleset után - közölte az önkormányzat az MTI-vel szombaton.

A 14-17 éves korú gyermekek a város képviselőtestületének meghívására érkeznek Hódmezővásárhelyre. A látogatás az önkormányzat által életre hívott Kizuna projekt keretében valósul meg. A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta Hódmezővásárhely is most induló szolidaritási akciója címéül. Hódmezővásárhely polgármestere, Lázár János (Fidesz) az MTI-nek hangsúlyozta: „a Kizuna projekt nem segélyakció, hanem lehetőség két nép és két kultúra találkozására. Szeretnénk kifejezni az együttérzésünket a Japánt ért súlyos csapás miatt, megismerni és megérteni az erőt, amellyel a veszteséget viselik, és megmutatni számukra, hogy a Föld másik oldalán is barátokra lelhetnek. Természetesen, ezáltal is segítséget szeretnénk nyújtani az újjáépítés és újrakezdés küzdelmeiben”. Hozzátette: azt reméli, bár Hódmezővásárhely az első, de nem az utolsó magyar település, amely hasonló akció aktív részese lesz. A Kizuna projekt keretében a japán fiatalok megtekintik Hódmezővásárhely és térsége, valamint a főváros főbb nevezetességeit, illetve egy napot a Balatonon is eltöltenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.