Egyetem

Felvételi 2011: nyilvánosak a ponthatárok (Frissítve)

Felvételi 2011: nyilvánosak a ponthatárok (Frissítve)

2011. július 21., csütörtök
Felvételi 2011: nyilvánosak a ponthatárok (Frissítve)

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat: első körben mintegy 98 ezren nyertek felvételt valamelyik egyetemre, főiskolára. Az államilag finanszírozott képzésben a három legmagasabb pontszám a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bejutáshoz. A szegedi pontszámokból is szemezgettünk.

Szokott módon magas pontszámot követelt magának Szegeden a jogász, az orvos és a pszichológia szak, valamint továbbra is népszerű a kommunikáció szak. A jogi kar nemzetközi tanulmányok képzése is igen magas pontszámmal végezhető.

Szegeden a nemzetközi tanulmányok a legnépszerűbb

Általánosságban elmondható és várható volt, hogy minél több jelentkező szeretne bejutni az adott képzésre, annál valószínűbb, hogy ott magas lesz a megállapított ponthatár. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karán (ÁJK) eszerint a legnépszerűbbnek a nemzetközi tanulmányok szak bizonyult, az államilag finanszírozott képzésre 431 ponttal lehetett bejutni, ezzel még a klasszikus jogász szak 418 pontját is felülmúlta (a költségtérítéses jogászképzés pontszáma 204). A politológia szegedi állami helyét idén 424 pontért adták. Az Általános Orvoskaron (ÁOK) is hasonló, 417-es pontszám kellett a sikerhez. A klasszikus bölcsész nyelvszakokra, mint az angol vagy a német 367 pont a belépő, magyar szakra 373, történelemre 389. A mindig népszerű kommunikáció és médiatudomány idén 415 pontért végezhető államilag finanszírozott helyről. A pszichológia idén is erős, 430 pont kell a sikeres bejutáshoz (költségtérítésesen is!). A szociológia helyek 401 pontért eladók. A tanári mesterszakok többnyire "olcsóbban" megúszták: angoltanár 64, magyartanár 72, némettanár 62, történelemtanár 79 ponttól lehet a felvételiző.

A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon (JGYPK) andragógia szak 398, gyógypedagógia 359, óvodapedagógus 290, tanító 291 ponttól lehet az ember. A tanári mesterszakok: például ének-zenetanárnál 86, német- és nemzetiséginémet-tanárnál 93 pont az idei elvárás. A Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) klasszikus szakjai a következő pontszámokat (k)érték: biológia 283, fizika 234, földrajz 308, kémia 227, matematika 200, programtervező informatikus 324 pont. Lássuk a tanári mesterszakokat: biológiatanár 84, fizikatanár 64, földrajztanár 62, kémiatanár 70, matematikatanár 43 pont. Mérnökök: nappali tagozaton 351 ponttal az élelmiszer-mérnöki szak vezet, nyomában szorosan 348 ponttal a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki. A Gazdaságtudományi Kar (GTK) gazdálkodási és menedzsment szakja 402 ponttal viszi a prímet, nyomában a kereskedelem és marketing szak "lohol" 397 ponttal. A Zeneművészeti Kar (ZMK) előadóművészeit 390-400 pont körül veszik fel. További részletek a

felvi.hu-n

!

Így állunk országosan

Az MTI információi szerint 97.769-en kerültek be valamelyik felsőoktatási intézménybe. Az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53.450; mesterképzésre 19.600 hallgatót lehetett felvenni. A maximális 480 pontot sehol sem kellett elérni a felvételhez. A legmagasabb pontszám az államilag finanszírozott képzésben a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a bekerüléshez, a nemzetközi gazdálkodási alapszakon 463 pont a határ. A második és harmadik legmagasabb pontszámot is ebben az intézményben kellett hozniuk a leendő elsőéveseknek, gazdálkodási és menedzsment szakon 457, a társadalomtudományi karon 453 pontot. Költségtérítéses képzésben a veszprémi mérnök-informatikus szakon 478 pont volt a határ. A ponthatárokat este nyolc órától óriáskivetítőkön tették közzé a fővárosban a Millenárison. Az adatsor

Dux László

felsőoktatási helyettes államtitkár gombnyomására indult el. A helyettes államtitkár rövid köszöntőjében sok sikert kívánt a felsőoktatásba most bekerülőknek, azokat pedig, akiket nem vettek fel, arra biztatta, hogy próbálkozzanak a következő évben is. A Millenárison a rossz idő ellenére is sokan várták a pontszámok megjelenését. Az MTI tudósítói számos diákot láttak, akik üdvrivalgással fogadták az óriáskivetítőn megjelenő pontszámokat. A regisztrált jelentkezők a felvi.hu mellett az e-felvételin használt személyes oldalukon (Én felvim) is megtalálhatták a jelentkezéseikhez tartozó ponthatárokat. Akik felsőoktatási felvételi jelentkezési lapjukon megadták a mobiltelefonszámukat, sms-ben is kaptak értesítést. A küszöbponthatár 200 pont. Ebben az évben is a teljes mértékben magyar fejlesztésű számítógépes rendszer állította szakonként országos rangsorba a jelentkezőket az általuk elért felvételi összpontszám alapján, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezte őket az általuk első helyen választott felsőoktatási intézménybe és képzésre. A ponthatárok nyilvánosságra hozatala után az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek besorolási határozatot küld arról, hogy az egyes jelentkezési helyeken hány pontot ért el, ott mennyi a ponthatár, valamint besorolást nyert-e valamelyik jelentkezésére, és ha igen, melyikre. Függetlenül attól, hány képzést jelölt meg egyazon felsőoktatási felvételi eljárásban, a jelentkező csak egy helyre sorolható be: az általa felállított sorrendben arra a képzésre, ahol először éri el a megállapított ponthatárt. A felvételről szóló határozatot és a beiratkozással kapcsolatos információkat az az egyetem, főiskola küldi meg, ahová besorolást nyert a jelentkező. Az idén körülbelül ugyanannyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, mint egy éve; a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választotta. Többen céloztak meg felsőfokú szakképzést, mint előző évben. A Millenárison a korábbi évekhez hasonlóan Pont Ott Parti várta az idén is a diákokat, a programok már délután négy órakor elkezdődtek: bemutatkozott több felsőoktatási intézmény, szó volt külföldi tanulmányutakról, ösztöndíjprogramokról, nemzetközi szakmai gyakorlatokról, továbbá arról is, hogyan keressen valaki albérletet vagy diákmunkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.