Közélet

Ezúttal minden rendben volt az Aquapolisban + FOTÓK, VIDEÓ

Ezúttal minden rendben volt az Aquapolisban + FOTÓK, VIDEÓ

2011. július 27., szerda
Ezúttal minden rendben volt az Aquapolisban + FOTÓK, VIDEÓ

Nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzés

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének munkatársai ezen a nyáron is kiemelt figyelmet fordítanak az úgynevezett mutatványos berendezések – körhinták, ugrálóvárak, csúszdák és fürdők – biztonságos üzemeltetésére és a vendéglátóhelyek működésének általános kereskedelmi feltételeire. A szegedi Napfényfürdő Aquapolisban tartott sajtónyilvános ellenőrzés része az egész nyáron át tartó akciónak, amelynek célja nem a bírságolás, hanem a szabályok betartatása. Azok avállalkozások, akiknél nem tapasztaltak hiányosságot, felkerülnek egy pozitív listára.

A legtöbb hiányosság csak adminisztratív hiba

A 2009-ben ellenőrzött mutatványos berendezéseknek több mint fele, 2010-ben pedig 20%-a nem felelt meg az üzemeltetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Ez indokolja azt, hogy az idei nyáron a fogyasztóvédők kiemelt figyelmet fordítanak a nyilvános helyen, egy időben, több személy által használható szórakoztató eszközök biztonságos üzemeltetésére. A balesetek megelőzése érdekében jogszabály kötelezi az ilyen berendezések üzemeltetőit arra, hogy használat előtt és meghatározott időszakokban műszaki vizsgálatnak vessék alá a berendezéseket. A hibákról és a javításokról pedig kötelesek üzemeltetési naplót vezetni. Még július elején vizsgálta a hatóság a szegedi látványfürdőt, amikor a csúszdák üzemeltetési naplójában találtak hiányosságokat. Ezúttal – utóellenőrzésként – ezeket a dokumentumokat is megnézték, valamint a fürdőkomplexumban található Zanzibár büfében végeztek visszaméréses próbavásárlást. A nyári ellenőrzés kiterjed a vendéglátó egységek működésével kapcsolatos általános kereskedelmi feltételek vizsgálatára is. A fogyasztóvédőknek ellenőrzik például azt, hogy megfelelő-e az ártájékoztatás, van-e vásárlók könyve vagy a vásárlás során érte-e kár a fogyasztót?

Az üzemeltetés biztonsága

„Most egy utóellenőrzésen vagyunk jelen” – mondta el portálunknak Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója. „Most azt vizsgáljuk, hogy a két héttel ezelőtti ellenőrzés hatására az üzemeltetési naplót naprakészen vezetik-e, és a fürdő területén mindent a szabályoknak megfelelően dokumentálnak.” Az üzemeltetési napló az, ami a berendezések napi eseményeit tartalmazza. Így az üzemidőt, az esetleg felmerült hibákat, rendellenességeket is ide kell bejegyezni. Ez mindenképpen fontos, hiszen ez alapján lehet biztonságosan használni a fürdő területén található berendezéseket, és így tudják azt is elbírálni, hogy melyiknél kell azonnali beavatkozást végezni. A fürdőben található különböző csúszdákon minden esetben adattáblákon kell feltüntetni azok alapvető tulajdonságait, gyártóját, valamint az ellenőrzést végző szervet. Ezekről a táblákról lehet tájékozódni a vendégeknek is, hogy egyszerre hányan, illetve milyen testhelyzetben használhatják a berendezést. „A megfelelőségi tanúsítványokat is vizsgáltuk” – beszélt az ellenőrzés menetéről Szűcs Péter, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársa. „Az időszakos felülvizsgálaton minden pontban megfelelőnek kell lennie a csúszdáknak. A vizsgálatoknak az elvégeztetése mindig az üzemeltető kötelessége. A mostani ellenőrzés során már mindent rendben találtunk, az arra feljogosított és kioktatott kezelőszemélyzet is a csúszdák mellett volt.”

Körhintától az ugrálóvárig

Nemcsak az Aquapolishoz hasonló létesítményeket ellenőriznek a fogyasztóvédők, hanem a különböző rendezvényeken felállított körhintákat, ugrálóvárakat is vizsgálják. Az idei akcióban közel a felénél tapasztaltak hiányosságokat, azonban ezek döntő többségben csak az adminisztráció területén léptek fel, így az üzemnapló nem naprakész vezetése volt a legkirívóbb eset. „Ezek a hiányosságok egyáltalán nem veszélyeztetik a játékok, ugrálóvárak, körhinták biztonságos használatát” – emelte ki a szakember. „Azonban a jogszabályi feltételeknek minden tekintetben meg kell felelni.” Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.