Kincsek és ínyencségek: elkezdődtek a Szerb Ortodox Napok + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A parlament utolsó ülésnapján a szerb ortodox egyházat a történelmi magyar egyházak közé emelte, ami B. Nagy László szerint tovább emeli a július 31-éig tartó Szerb Ortodox Napok fényét. Erről is szólt a kormánymegbízott a vasárnapig tartó rendezvény megnyitóján a Somogyi Béla utcai szerb-ortodox templomban.

A szegedi szerb temető elhagyatott és balesetveszélyes állapota, valamint a szerb kultúra és az ortodox hagyományok megismertetése adta az apropóját a Szerb Ortodox Napoknak (SZON), melyet jótékonysági céllal rendeznek meg. A templom kapui délelőtt 11 és este 20.30 között nyitva állnak, és óránként szakértő idegenvezetés mellett lehet megismerkedni a szerb-ortodox kincsekkel, ereklyékkel.

Minden szegedinek érdemes megtekintenie ezt a gyönyörű templomot, és páratlan kulturális értékeit B. Nagy László kormánymegbízott szerint, aki a csütörtöki megnyitón elmondta, hogy a parlament a tavaszi ülésszak utolsó ülésén fogadta el az új egyházügyi törvényt, ami a magyar történelmi egyházak közé sorolja a szerb ortodox egyházat is. „Történelmi hagyományaink alapján évszázadok óta együtt élünk, ezért is fontos, hogy minél többet megtudjunk a szerb ortodox egyházról. A temető nagyon szomorú látványt nyújt, kérem a közönséget, a hívőket és minden szegedit, hogy adományaikkal járuljanak hozzá a temető rendbetételéhez” – fogalmazott.

Az este 6 órai vecsernye után Iványi Aurél – a templomról és a szerb temetőről készült – fotóiból, valamint Jószai Sándor hódmezővásárhelyi ikonfestő alkotásaiból nyílt kiállítás.

A SZON alatt a látogatók megismerkedhetnek a szerb hagyományokkal, a néptánccal és népviselettel, valamint megkóstolhatják a szerb ételeket, vasárnap pedig gasztronómiai ínyencségek sokaságával és főzőbemutatókkal is várják az érdeklődőket a templom körül.

Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is az eseményről!

Előző sztori

Labdarúgás: zöld lámpa Mindszentnek, 17-en a megye I-ben

Következő sztori

Kezdődik a szabadtéri opera hétvégéje + VIDEÓ