Gazdaság

Csökkent a munkanélküliség a második negyedévben

Csökkent a munkanélküliség a második negyedévben

2011. július 28., csütörtök
Csökkent a munkanélküliség a második negyedévben

A munkanélküliségi ráta 10,8 százalékra csökkent 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 809 ezer fő volt, az első negyedévinél 76 ezerrel, az egy évvel korábbinál 30 ezerrel több. A munkanélküliek száma a második negyedévben 461 ezerre csökkent, ami az első negyedévinél 29 ezerrel, az egy évvel korábbinál 13 ezerrel kevesebb. Az aktivitási arány a második negyedévben 55,6 százalékra emelkedett, az első negyedévihez 0,6, az előző évihez képest 0,3 százalékponttal javult a mutató. A vizsgált időszakban a 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 777 ezer fő volt, 29 ezer fővel több az egy évvel korábbinál és - elsősorban a szezonális tényezők miatt - 75 ezer fővel több az első negyedévinél. A korcsoport 55,8 százalékos foglalkoztatási rátája 0,5 százalékponttal magasabb az előző év azonos időszaki értéknél. A 15-64 éves foglalkoztatott férfiak 2 millió 40 ezer fős létszáma 61,2 százalékos, a nők 1 millió 737 ezer fős létszáma pedig 50,5 százalékos foglalkoztatási rátát jelentett. A KSH kimutatása szerint a munkanélküliek 15,1 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, és 24,3 százalékos munkanélküliségi rátájuk 2,4 százalékponttal volt alacsonyabb a a tavaly második negyedévinél. A 25-54 éves munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,1 százalékos volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek 51,4 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónap volt a második negyedévben, 0,7 hónappal hosszabb, mint az előző év azonos időszakában. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében hangsúlyozza, hogy a foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése az intézményi létszámstatisztikákból ítélve továbbra is a versenyszféra javuló állapotának köszönhető, amely mögött az exportra termelő ágazatok kibocsátásának felfutása, illetve az emiatt érvényesülő alkalmazotti létszámbővülés húzódik meg. A KSH legfrissebb munkaerő-piaci adataiból az NGM azt emeli ki, hogy 2011. második negyedévében tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának előző év azonos időszakához viszonyított dinamikus emelkedése. A frissen publikált adatok immáron tizenegyedik hónapja mutatnak emelkedést éves összehasonlításban. Az NGM közleményében hangsúlyozza, hogy a 15-74 éves korosztályban a foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakához képest 0,8 százalékkal nőtt, így az elmúlt hét hónap legdinamikusabb növekedését jelzi, némileg felülmúlva a 2011. március-májusi időszak bővülését is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.