Csökkent a munkanélküliség a második negyedévben

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A munkanélküliségi ráta 10,8 százalékra csökkent 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 809 ezer fő volt, az első negyedévinél 76 ezerrel, az egy évvel korábbinál 30 ezerrel több.
A munkanélküliek száma a második negyedévben 461 ezerre csökkent, ami az első negyedévinél 29 ezerrel, az egy évvel korábbinál 13 ezerrel kevesebb.
Az aktivitási arány a második negyedévben 55,6 százalékra emelkedett, az első negyedévihez 0,6, az előző évihez képest 0,3 százalékponttal javult a mutató.
A vizsgált időszakban a 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 777 ezer fő volt, 29 ezer fővel több az egy évvel korábbinál és – elsősorban a szezonális tényezők miatt – 75 ezer fővel több az első negyedévinél. A korcsoport 55,8 százalékos foglalkoztatási rátája 0,5 százalékponttal magasabb az előző év azonos időszaki értéknél.
A 15-64 éves foglalkoztatott férfiak 2 millió 40 ezer fős létszáma 61,2 százalékos, a nők 1 millió 737 ezer fős létszáma pedig 50,5 százalékos foglalkoztatási rátát jelentett.
A KSH kimutatása szerint a munkanélküliek 15,1 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, és 24,3 százalékos munkanélküliségi rátájuk 2,4 százalékponttal volt alacsonyabb a a tavaly második negyedévinél.
A 25-54 éves munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája
10,1 százalékos volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.
A munkanélküliek 51,4 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónap volt a második negyedévben, 0,7 hónappal hosszabb, mint az előző év azonos időszakában.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében hangsúlyozza, hogy a foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése az intézményi létszámstatisztikákból ítélve továbbra is a versenyszféra javuló állapotának köszönhető, amely mögött az exportra termelő ágazatok kibocsátásának felfutása, illetve az emiatt érvényesülő alkalmazotti létszámbővülés húzódik meg.
A KSH legfrissebb munkaerő-piaci adataiból az NGM azt emeli ki, hogy 2011. második negyedévében tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának előző év azonos időszakához viszonyított dinamikus emelkedése. A frissen publikált adatok immáron tizenegyedik hónapja mutatnak emelkedést éves összehasonlításban.
Az NGM közleményében hangsúlyozza, hogy a 15-74 éves korosztályban a foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakához képest 0,8 százalékkal nőtt, így az elmúlt hét hónap legdinamikusabb növekedését jelzi, némileg felülmúlva a 2011. március-májusi időszak bővülését is.

Előző sztori

Határsértőket fogtak a szegedi és nagylaki határrendészek

Következő sztori

Magyar ejtőernyős ezüst a Katonai Világkupán