Közélet

Anna néni 100 boldog éve + FOTÓK

Anna néni 100 boldog éve + FOTÓK

2011. július 13., szerda
Anna néni 100 boldog éve + FOTÓK

Az optimizmus a hosszú élet titka

Az, hogy egyre többen érik meg a századik születésnapjukat, azt is mutatja, hogy modern korunk rohanó világában a jó és a gondos ellátás a szépkorúak tartalmas és egészségesebb életét szolgálja. A Kálvária sugárúti idősotthona lakója, Anna néni lánya és unokája, valamint az otthon dolgozóinak ünnepi körében fújta el a jelentős évfordulót szimbolizáló gyertyákat. A jeles évforduló alkalmából a város nevében Kozma József önkormányzati képviselő, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke köszöntötte Kardos PéternéAnna nénit, majd a polgármester üdvözlő levelének és a virágcsokornak az átadását követően a meggyújtott gyertyákat maga az ünnepelt fújta el.

„Ne keseregj, olyan szép az élet…”

1911. július 13-a volt az a nap, amikor Anna néni meglátta a napvilágot. Hosszú, munkás életét folyamatosan a mezőgazdaságban dolgozva töltötte, közben két gyermeke született, akik közül a 79 éves leány és egyik unokája jött el a köszöntésére. Szép nagy a család, hiszen a három unoka mellett hét dédunokája is van az ünnepeltnek. A család Dombegyházáról 1976-ban költözött Szegedre, azóta itt élnek. Anna néni betegsége és magas kora után döntött úgy a család, hogy az idősotthon gondoskodó kezeire bízzák, ahol ezt a szép magas kort megérhette. „A nagymamáék rengeteget dolgoztak fiatalkorukban” – mesélt a 100 éves Anna néniről unokája. „Az ő hosszú életének a titka az, hogy mindig nagyon optimistán állt a dolgokhoz. Ha valami baj volt, túllépett rajta és ment tovább, nem kesergett, hanem mindig a szépet látta. Mikor én is el voltam keseredve, ő csak azt mondta, hogy ne keseregj kislányom, olyan szép az élet.”

Teljes ellátással az idős emberek szolgálatában

Az egyesített szociális intézménynek közel 460 lakója van, akik a bentlakásos idősotthonkban töltik mindennapjaikat. Az intézményekben több a nő, mint a férfi, így többségében közülük kerülnek ki a magas kort elérők is. „Mindenféle kulturális programmal szolgáljuk a bentlakók kényelmét és könnyítjük meg a mindennapi élet monotonitását” – mondta el portálunknak Zsótér Antal, az SZKTT Egyesített Szociális Intézmény igazgatója. „Tulajdonképpen az évet az újévköszöntővel nyitjuk, majd az óévbúcsúztatóval zárjuk, közben pedig a farsangtól kezdve az anyák napjáig, a különböző egyházi ünnepekig, az idősek napjáig folyamatosan azon dolgozunk, hogy jó érezzék magukat a lakóink. Emellett állandó orvosi felügyelettel és képzett szakemberek segítségével a teljes ellátásukról is gondoskodunk.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.