Sport

Amerikai futball: Bats-segédlettel döntős a Raptors

Amerikai futball: Bats-segédlettel döntős a Raptors

2011. július 5., kedd
Amerikai futball: Bats-segédlettel döntős a Raptors

Mint arról már a Szeged Bats legutóbbi bemutatómérkőzése kapcsán beszámoltunk, a szegedi amerikaifutball-csapat több játékosa is Békéscsabán játszik kölcsönben. Ráadásul a Tisza-parti légiósok meghatározó szerepet töltenek be a viharsarki Raptorsnál.

A közelmúltban

bemutatómérkőzést játszott

a SZEOL-pályán a Szeged Bats amerikaifutball-csapata a román bajnok Bukarest Warriorsszal, melyen a vendégek végül két ponttal diadalmaskodtak.

Makra Péter

játékos-edző a találkozó utáni interjúban elmondta, mivel a csapat nem tudott idén sem elindulni a bajnokságban ezért

kölcsönadással

tudják biztosítani, hogy a csapat egy része folyamatos meccsrutinnal rendelkezzen. Összesen 11 Denevér játszik a Divízió 1-es Békéscsaba Raptors együttesében, akik legutóbb is bizonyították, van helyük a magasabb osztályban.

Szeged Bats

A Szeged Bats 2006-ban alakult, két évvel később a Rookie Cupon (az újonccsapatok kupájában) 3. lett, majd 2009-ben elindult az akkori Divízió 3-ban. 2010-ben a csapat egyesült az SZTE EHÖK SE amerikaifutball-szakosztályával, azonban még így sem sikerült ismét benevezni a bajnokságba. A gárda kiemelkedő eredményt ért el idén aréna futballban, amikor az V. Cellect Aréna Kupán bronzérmet szereztek Makra Péterék. A csapat számos játékosát kölcsönben játszatja, alkalmanként bemutató mérkőzéseket vív, illetve folyamatosan edzéseket tart kedd és csütörtök esténként a Felső Tisza parti stadionban.

A Békés megyeiek ugyanis a hétvégén Divízió 1-es elődöntőt vívtak Dunaújvárosban a helyi Gorillaz ellen, s 16-14-es diadalukban több szegedi amerikaifocista is kulcsszerepet játszott. A Warriors ellen fantasztikus punt return touchdownt szerző safety,

Németh Márton

ezúttal a Gorillák kezdőrúgását hordta vissza megállíthatatlanul a célzónába (kick-off return touchdown), s szerezte meg a vezetést a Raptoroknak. Mellette egy másik védő,

Szász Róbert

(linebacker) hozott össze egy fumble-t (a labdás támadó szerelését követő szabad labda), melyet labdaszerzés, és egy három pontot érő mezőnygól követett, azaz növelték előnyüket a viharsarkiak. Rajtuk kívül az egykor a 2009-es Divízió 3-as Batsot erősítő running back,

Bakos Gábor

futásai okoztak gondot a hazaiaknak (ő lett az elődöntő MVP-je, azaz legjobb játékosa is), illetve a Bukarest Warriors ellen is jeleskedő corner back,

Németh Bence

labdaszerzése (interception) is fontos mozzanata volt az első félidőnek, melyben a csabaiak szereztek még egy touchdownt, a félidő vége felé pedig ugyanez a hazaiaknak is összejött, így 7-16-os állással mentek szünetre a felek. A folytatásban feltámadtak a Gorillák és a harmadik negyedben egy újabb futással 14-16-ra zárkóztak fel. Az eredmény már nem változott, s ebben fontos szerepe volt a szegedi "kölcsöndefense"-nek. Az utolsó másodpercekben a Gorillaz akár győzhetett is volna, hiszen kétpontos hátrányban, a Raptors 30-asáig jutva harmadik kísérlet után egy jól eltalált mezőnygólkísérlettel megfordíthatták volna az elődöntőt, ám a negyedik nekifutást választották, melyet Németh Márton sackje (az ellenfél irányítójának földrevitele labdástul) hiúsított meg. E kulcsmozzanat biztosította be a Békéscsaba Raptors győzelmét és Divízió 1-es döntőbejutását, ahol a nyíregyházi Tigrisekkel kell megvívniuk a bajnoki elsőségért július 17-én 17 órától, ugyancsak Dunaújvárosban.

Magyar Amerikai Futball Liga, Divízió 1, elődöntő:

Dunaújváros Gorillaz – Békéscsaba Raptors 14-16 (0-10, 7-6, 7-0, 0-0)

A Békéscsaba Raptors sorait kölcsönjátékosként erősítő szegediek:

Demeter Ádám (corner back), Doszpod László (running back), Dögei Tamás (quarterback/wide receiver), Kispál Gábor (outside linebacker), Németh Bence (safety/corner back), Németh Márton (kick-off returner/punt returner/corner back), Pavelkó Gábor (defensive end), Szász Róbert (linebacker), Tolnai Tamás (linebacker), Tóth Gábor (wide receiver), Varga Ádám (defensive line).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.