A tehetséges hallgatókért látogatott Szegedre Jókai Anna

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztójával egybekötve került sor az SZTE Tehetségpont részeként működő, tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségére, melyen a díszvendég, Jókai Anna Kossuth-, Prima Primissima Díjas írónő és Szabó Gábor, az SZTE rektora adta át az ösztöndíjasoknak az elismeréseket.

“Nem is tudjátok, milyen fontos, hogy mikor elindul az ember az életbe, vigyen magával olyan szeretetmuníciót is, amire nagy szüksége lesz. A Sófi-alapítvány már tíz éve azon dolgozik, hogy díjazottjai elismerésben és törődő szeretetben részesülhessenek. Azért is jöttem nagy szeretettel és örömmel ide, mert visszagondoltam a saját fiatalságomra, és eszembe jutott, nekem milyen jól esett volna, ha lettek volna emberek, akik arra is gondoltak volna, hogy üres gyomorral nem nagyon lehet emelkedett lelki életet élni” – szólt a díjazottakhoz Jókai Anna.

no images were found

“Ezt az ösztöndíjat egy olyan ember hozta létre, aki a saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen kutya dolog az, mikor az embernek tehetsége van, de nincs meg a boldoguláshoz az a bizonyos nyomorult pénz… Ezt nagyon sokan átélitek, és a jövőben is át fogjátok élni. Ezen csak egy csöppet lehet segíteni, ha létre tudtok hozni egy szeretetláncot. Hiszen most is találkoztam olyanokkal, akik korábbi díjazottakként jöttek vissza, és ők maguk is támogatókká váltak. Ne felejtsétek el egymást!” – buzdította a fiatal tehetségeket az írónő. Hozzátette: hogy milyen lesz ez a “jobb sorsra érdemes Magyarország”, ez a mai fiatalokon múlik. “Nem szeretem azt a szemléletet, amely azt gondolja, hogy az értelmiség feltétlenül iskolai végzettséghez kötődik. Elsősorban az az értelmiségi, akinek olyan gondolatai vannak, amelyekkel továbbviszi az emberi életet. Isten nem kockajátékosként szórja szét a lelkeket. Tervezettség van a sorsunkban, ide születtetek, ez továbbgondolásra kötelez” – hangsúlyozta Jókai Anna. “A véletlen játéka vagy, minden eszeddel, szépségeddel, tehetségeddel és igyekezeteddel? Véletlenül lettél, és el fogsz száradni, mint a falevél, és utána mindennek vége? – így, ilyen lelkülettel nem lehet nagy munkát végezni. Tudni kell a saját feladatodat, hogy egy nagy egésznek vagy a része. Ne legyen a szívetekben gyűlölet, de legyen meg a tudat, hogy itt és most nektek kell valamit nemcsak elkezdeni, hanem helyrehozni…” – így az írónő.

Díjparádé

Magyarországon egyre nehezebb a tehetségek, a jól képzett szakemberek helyzete, erre hívja fel a figyelmet például a válságban levő tanárképzés, vagy a külföldi boldogulást kereső rezidensek ügye is. Az SZTE Tehetségpont azért jött létre, hogy támogatásai révén itthon tartsa, illetve hazacsábítsa a magyar fiatalokat, hogy hazájukban, honfitársaikért munkálkodhassanak. A Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó programjait, intézményeit, ösztöndíjat – így a Sófi-ösztöndíjat is – egy szervezeti egységbe gyűjtő Tehetségpont ezzel is a tömegképzés negatív hatásait igyekszik csökkenteni, szolgáltatásaival a legjobb hallgatókat arra ösztönzi, hogy képességeiket minél jobban kamatoztassák.

Az idei, fejenként 200 ezer forintot elnyert, összegyetemi „Sófi-ötösben” két ösztöndíjassal a vegyészek dominálnak, de egy énekművésznek, egy orvostanhallgatónak és egy programtervező informatikusnak is gratulálhatunk. Bajnóczi Éva és Endrődi Balázs vegyészhallgatók kutatásaik mellett aktívan részt vesznek a Kémia Nemzetközi Éve kapcsán a kémiát népszerűsítő utcai akciókban is. A gyönyörű hanggal megáldott Bobanj Rebeka személyében a Sófi-ösztöndíj történetében először nyert zeneművészeti karos hallgató. Palatinus Endre programtervező informatikusként olyan programot is fejlesztett, amely kiszámolta, miként lehet Magyarországot rádióadással a legolcsóbban lefedni. Kálmán János pedig sok más mellett az egyre gyakoribbá váló, idős korban jelentkező, szellemi hanyatlással és személyiségváltozással járó Alzheimer-kórt kutatja.
Az eseményen a Sófi-ösztöndíj “biológus szekciójának” idei nyertesei is átvehették a 100 ezer forintos díjról szóló oklevelet, illetve a vándorserleget: Kocsis Kitti másodéves biológus MSc-s hallgató és Nagy László, a Mikrobiológiai Tanszék PhD-hallgatója.
Az alapítvány a támogatóit is jutalmazta: új alapítású elismerésként Magyar Márta, az SZTE TTIK
Dékáni Hivatalának vezetője Szegedi Tehetségekért Kitüntetést kapott. Puskás László, az Avidin Kft. és az Avicor Kft. ügyvezető igazgatója, az SZBK kutatója pedig az Év Szponzora 2011. elismerésben részesült.

Fejlődő Tehetségpont

„Az ösztöndíj mint anyagi támogatás mellett a kiváló hallgatók kiemelkedő teljesítményének erkölcsi elismerése is nagyon fontos” – hangsúlyozza Sófi József, a Sófi-alapítvány létrehozója, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja. Ennek jegyében a korábbi évek tradícióinak megfelelően idén is a kulturális élet egyik legelismertebb és legkiválóbb alakjától, Jókai Anna írónőtől vehették át a hallgatók a díjakat. Jókai Anna az olvasás és a könyvek szeretetének élharcosa Magyarországon, jelenléte összekapcsolódik egy másik fontos eseménnyel: könyvtárat létesít a Tehetségpont! A Tehetségpont-tagoknak járó eddigi lehetőségek – mint kedvezményes színházjegyek, sportbérletek, ingyenes JATE Klub-bérletek, banki VIP-kedvezmények, jogi tanácsadás, interdiszciplináris együttműködések – mellé 2011. október 1-jétől egy egyedülálló Tehetségpont Könyvtár is társul, melybe a hallgatók igényei alapján kerülnek be nagyértékű könyvek, egyetemi jegyzetek, ezzel is segítve a tagok munkáját. Egy-egy könyvet a hallgatók akár egy évre is kölcsönözhetnek, így nehezen hozzáférhető vagy kimondottan költséges kötetek is elérhetővé válnak a Tehetségpont-tagok munkájához.
Az SZTE Tehetségpont az idei nyárra táborokat is szervez, amelyek jó alkalmat teremtenek együttműködő és egymást is segítő közösségek kialakítására, ez pedig a tudományterületek közötti együttműködések csírája lehet.

no images were found

Előző sztori

Támogatás kisvállalkozásoknak informatikai fejlesztésre

Következő sztori

Erre kátyúznak jövő héten