A fagykár enyhítésére augusztus 19-ig adható be a támogatási kérelem

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idén tavasszal fagykárt szenvedett gazdálkodók támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) – a honlapon közzétett formanyomtatványokon – legkésőbb ez év augusztus 19-ig nyújthatják be – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

A támogatási kérelmeket a kárt szenvedett ültetvényterület elhelyezkedése szerint területileg illetékes megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási szervéhez kell benyújtani. A szakigazgatási szervezet – a záradékkal ellátott – támogatási kérelmeket szeptember 5-éig továbbítja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A kérelmek elfogadásáról hozott MVH-döntést követően a támogatásokat szeptember 30-ig kifizetik.
Az ültetvényekben idén májusában bekövetkezett fagykárok enyhítéséről szóló VM-rendelet július 30-tól hatályos. A tárcánál emlékeztetnek: a májusi országos kiterjedésű fagyok a 2007. évi fagykárokhoz hasonló veszteséget okoztak a magyar szőlő- és gyümölcsültetvényekben. A kárbejelentések összesítése alapján több mint 32 ezer hektár ültetvény károsodott. Az előzetes becslések alapján megközelítőleg 28-29 milliárd forintnyi kár keletkezett. A kormány a kárt szenvedett mezőgazdasági termelők megsegítése érdekében intézkedéscsomag összeállításával bízta meg a Vidékfejlesztési Minisztériumot. A csomag első eleme egy 1,27 milliárd forint keretösszegű támogatás, amely a fagy miatt ültetvényeikben 70 százalékos vagy azt meghaladó mértékben károsodott mezőgazdasági termelők kárenyhítését szolgálja. Emellett a termelők mielőbbi talpra állása érdekében maximum 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére is lehetőség nyílik 8 milliárd forint összegben. További mintegy 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az agrárkár-enyhítési rendszerből – tartalmazza a közlemény.

Előző sztori

Jelentősen növekedett a mórahalmi fürdő forgalma

Következő sztori

Megszólaltak a hallgatók SZOTE-ügyben