Közélet

A cukor drágulása húzta fel a FAO élelmiszerár-indexét

A cukor drágulása húzta fel a FAO élelmiszerár-indexét

2011. július 7., csütörtök
A cukor drágulása húzta fel a FAO élelmiszerár-indexét

A várakozásokkal ellentétben emelkedett az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe júniusban, mert a cukor árának emelkedése nagyobb volt, mint a gabonafélék árának a csökkenése.

A FAO árindexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban a nemzetközi szervezet - 234 pont volt júniusban. Ezzel a mutató ismét emelkedett a májusi csökkenés után, amikor az index 231 pontra esett az áprilisi 235 pontról. Az index most 39 százalékkal magasabb, mint tavaly májusban. Előzőleg márciusban csökkentek valamelyest a globális élelmiszerárak nyolchavi folyamatos emelkedés után. A mutató idén februárban rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt, erősítve a félelmeket, hogy megismétlődhet a 2007/2008-as élelmiszerválság, amikor a drágulás éhséglázadásokhoz vezetett néhány fejlődő országban. A FAO szakértői csütörtökön arról is beszámoltak, hogy az idén rekord gabonatermés várható a világban, mert többet vetettek a gazdák, és nagyobb hozamok is várhatók. Az idei gabonatermést 2,313 milliárd tonna körül várja a FAO, ez 11 millióval több a júniusban vártnál, és 3,3 százalékkal haladja meg a tavalyit, amikor 1 százalékkal zsugorodott az össztermés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.